Силікаткальцієві легковагі вироби, що отримані прямим твердофазовим синтезом з сировинних матеріалів України - Крахмаль, Юлія Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2015)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.17.11 – технологія тугоплавких неметалічних матеріалів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2015. Дисертацію присвячено розробці технології силікаткальцієвих легковагих виробів, що отримані прямим твердофазовим синтезом з сировинних матеріалів України. Встановлено раціональний склад шихти та технологічні параметри, що забезпечують отримання силікаткальцієвих легковагих виробів з уявною щільністю 500–1000 кг/м³ та границею міцності при стисненні 1,6–6,0 МПа. Визначено, що високий вихід псевдоволастоніту (до 92 об. %) утворюється за рахунок використання комбінованого вапновміщуючого матеріалу, що складається з крейди і гіпсу напівводяного у співвідношенні 3: 1 у перерахунку на СаО. Виконано термодинамічний аналіз і досліджено процеси фазоутворення при термообробці у зразках складу, що включає крейду, гіпс напівводяний і кварц пиловидний та з чистих оксидів кальцію і кремнію з нестехіометрічним (0,9) для утворення воластоніту співідношенням СаО : SiO₂. Встановлено, що утворення псевдоволастоніту у суміші сировинних матеріалів протікає через утворення проміжних сполук – ларніту і β-воластоніту. Визначено, що дослідні зразки легковагих виробів характеризуються мікропористою структурою. Отримані вироби рекомендовані для служби при температурах до 1300 і 1250 ⁰С. Показано, що незмінність фазового складу силікаткальцієвих легковагих виробів, а також виключення об'ємних змін при поліморфному перетворенні воластоніту у псевдоволастоніт при їх службі в теплових агрегатах забезпечується за рахунок цілеспрямованого синтезу у виробах псевдоволастоніту при їх термообробці. Встановлено, що теплопровідність дослідних зразків легковагих виробів, які мають мікропористу структуру, у ~ 1,2–2,5 рази має більш низькі значення порівняно з крупнопористими шамотними легковагими виробами. Визначено, що розроблені вироби стійкі до розплаву алюмінію і доцільно рекомендувати їх замість азбествміщуючих матеріалів. Технологію силікаткальцієвих легковагих виробів впроваджено у виробництво у ПАТ "УкрНДІВ ім. А. С. Бережного".

The thesis for a candidate’s degree of technical science on the speciality 05.17.11 – technology of hard-melting nonmetallic materials. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2015. The thesis is devoted to the development of calciumsilicate lightweight products technology, obtained by direct solid phase synthesis of raw materials Ukraine. The ration-al composition and technological parameters has been established, which provide calciumsilicate lightweight products with the apparent density 500 – 1000 kg/m³ and compressive strength limit 1,6–6,0 MPa. Is determined that high yield psevdowollastonite (up to 92 vol.%) formed by the use of combined lime contains material, consisting of chalk and gypsum at a ratio of 3: 1 in terms of CaO. Done thermodynamic analysis and the processes of phase formation during heat treatment in the composition of samples, including chalk, gypsum hemihydrate and quartz and pure calcium oxide and silicon with nonstoichiometrically ratio oxides CaO: SiO₂ (0,9) for the formation of wollastonite are investigated. It was established that the formation psevdowollastonite in a mixture of raw materials flows through the formation of intermediate compounds – larnite and β-wollastonite. Is determined that test samples of lightweight products characterized by a microporous structure. The products recommended for application at temperatures up to 1300 and 1250 °C. It is shown that the immutability the phase composition calciumsilicate lightweight products and exclusion of volume changes at polymorphic transformations wollastonite in psevdowollastonite during their service in the thermal aggregates is ensured by directed synthesis psevdowollastonite in products during their heat treatment. It was established that the thermal conductivity of test samples with microporous structure in the ~ 1,2–2,5 times less compared to macroporous chamotte lightweight products. Is de-termined that the developed products resistant to molten aluminum, and it is expedient recommended instead materials containing asbestos. Calciumsilicate lightweight products technology put into production in PJSC "The URIR named after A. S. Berezhnoy".
Calciumsilikate lightweight products, obtained by direct solid phase synthesis of raw materials Ukraine
Keywords: силікаткаткальцієві легковагі вироби; псевдоволастоніт; твердофазовий синтез; фазоутворення; пороутворюва; мікропориста структура; теплопровідність; стійкість до розплаву алюмінію; автореферат дисертації; calciumsilicate lightweight products; psevdowollastonite; solid phase synthesis; phase formation; pore; microporous structure; thermal conductivity; resistance to molten aluminum; 666.76-127