Інтегрована система оцінки ризиків фінансових потоків підприємства - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто теоретичні та практичні засади оцінки ризиків управління фінансовими потоками підприємства. Проаналізовано особливості виникнення ризиків фінансового характеру в умовах економічної нестабільності, політичної турбулентності та невизначеності ринку. Обґрунтовано необхідність переходу від фрагментарних підходів до інтегрованої системи ідентифікації, аналізу, оцінки та моніторингу ризиків, які впливають на ефективність управління фінансовими потоками. З урахуванням сучасних викликів, таких як економічна нестабільність, зростання зовнішніх загроз і складність внутрішніх фінансових процесів, запропоновано авторську модель – інтегровану систему оцінки ризиків управління фінансовими потоками підприємства. Представлено схему циклу управління ризиками фінансових потоків підприємства та визначено перспективи подальших досліджень у напрямі практичного впровадження запропонованої системи. The article explores the theoretical and practical foundations of assessing risks in the management of an enterprise's financial flows. It analyzes the specific features of financial risks arising in conditions of economic instability, political turbulence, and market uncertainty. The necessity of shifting from fragmented approaches to an integrated system of risk identification, analysis, assessment, and monitoring that influence the effectiveness of financial flow management is substantiated. In light of current challenges such as economic instability, the growth of external threats, and the complexity of internal financial processes, the author proposes an original model – an integrated system for assessing risks in financial flow management. A schematic cycle of financial flow risk management is presented, and the prospects for further research regarding the practical implementation of the proposed system are outlined.
Integrated system for assessing risks of enterprise financial flows
Keywords: інтегровані системи; оцінки ризиків; управління ризиками; фінансові потоки; підприємства; risk management; financial flows; integrated systems; financial flow management