Удосконалення методичного та організаційного забезпечення взаємодії внутрішнього й зовнішнього фінансового контролю державних підприємств - Слюсар, Вадим Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто напрями удосконалення методичного та організаційного забезпечення взаємодії внутрішнього і зовнішнього фінансового контролю державних підприємств. Наголошено на необхідності узгодження контрольних процедур, впровадження ризик-орієнтованого підходу та створення єдиної інформаційної системи фінансового контролю. На основі висновків звіту SIGMA визначено ключові проблеми практичного застосування контролю, зокрема недостатню координацію між органами зовнішнього аудиту та управлінськими структурами державних підприємств. З урахуванням вимог програми Ukraine Facility обґрунтовано доцільність створення єдиного органу управління державним сектором, який забезпечуватиме централізований моніторинг виконання рекомендацій Держаудитслужби та Рахункової палати. Удосконалення методичного й організаційного забезпечення запропоновано здійснювати відповідно до міжнародних стандартів, зокрема INTOSAI GOV 9150, ISSAI 300 та ISSAI 3100. The article examines the directions for improving the methodological and organizational support of interaction between internal and external financial control of state-owned enterprises. Emphasis is placed on the need to harmonize control procedures, implement a risk-oriented approach, and establish a unified financial control information system. Based on the findings of the SIGMA report, key challenges in the practical application of financial control are identified, particularly the insufficient coordination between external audit bodies and the management structures of state-owned enterprises. Taking into account the requirements of the Ukraine Facility program, the article substantiates the necessity of establishing a single governing body for the public sector to ensure centralized monitoring of the implementation of recommendations issued by the State Audit Service of Ukraine and the Accounting Chamber of Ukraine. The improvement of methodological and organizational support is proposed to be carried out in accordance with international standards, including INTOSAI GOV 9150, ISSAI 300, and ISSAI 3100.
Improving the methodological and organizational support for the interaction between internal and external financial control of state-owned enterprises
Keywords: фінансовий контроль; державні підприємства; внутрішній аудит; зовнішній аудит; SIGMA; Ukraine Facility; INTOSAI; financial control; state-owned enterprises; internal audit; external audit; SIGMA; Ukraine Facility; INTOSAI