Міграція флюїдальних потоків по зонах глибинних розривних порушень у межах Шебелинської антиклінальної структури - Чаговець, Аріна; Суярко, Василь (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Досліджено механізми міграції флюїдів по глибинних розломах на Шебелинській антиклінальній структурі, що має велике значення для подальшого продуктивного використання нафтогазоперспективних об’єктів. Проаналізовано взаємозв’язок тектонічних порушень і міграції вуглеводнів, які надходять із глибоких горизонтів, що призводить до підживлення верхніх покладів. Встановлено, що глибинні розломи виконують роль вертикальних каналів, через які вуглеводні мігрують з глибоких шарів до поверхні, що забезпечує сталий пластовий тиск у газових покладах. Це вказує на важливість врахування глибинних джерел надходження вуглеводнів у процесі пошуку та розвідки нафти та газу. Особливу увагу приділено газовій зональності в породах Шебелинської структури, де розломи утворюють численні флюїдодинамічні зони, які суттєво впливають на процес міграції флюїдів. Розглянуто вплив тектонічних порушень на вертикальне переміщення газу і його міграцію до покладів. Показано, що у разі зниження пластового тиску, це може створювати гігантські міжпластові депресії, які в свою чергу сприяють перетоку газу з глибинних горизонтів у верхні. Показано важливу роль тектонічних рухів та диз’юнктивних порушень на формування скупчень газу. Констатовано, що без підживлення глибинними флюїдами, ресурси родовища мали б виснажитись, тому аналіз таких процесів є важливим для прогнозування тривалості експлуатації родовища. Дослідження також враховувало історичні зміни у структурі Шебелинської антикліналі, що відображають довготривалі процеси тектонічної активності. Отримані результати дослідження підтверджують наявність глибинних розривних порушень і їхню важливість для міграції флюїдів у Шебелинській антиклінальній структурі, які в свою чергу забезпечують підживлення верхніх покладів, що сприяє тривалій розробці родовища та стабільному видобутку.

Іnvestigates the mechanisms of fluid migration through deep faults in the Shebelynka anticline structure, which are of great importance for the further productive use of oil and gas prospects. The relationship between tectonic faults and migration of hydrocarbons coming from deep horizons, which leads to the recharge of upper deposits, is analyzed. It has been established that deep faults act as vertical channels through which hydrocarbons migrate from deep layers to the surface, which allows for a stable reservoir pressure in gas deposits. This demonstrates the importance of deep sources in the process of prospecting and exploration of oil and gas. Particular attention is paid to zoning in the roks of Shebelynka structure, where faults form numerous fluidodinamic zones, that significantly affect the process of fluid migration. The author considers the influence of tectonic faults on the vertical movement of gas and its migration to the reservoirs. It is shown that in the case of a decrease in reservoir pressure, this can create giant interstitial depressions, which in turn facilitate the flow of gas from deeper horizons to the upper ones. Shows the importance of tectonic movements and the disjunctive faults they create in formed of gas deposits. It is determined that without recharge by deep fluids, the field's resources would be depleted, so the analysis of such processes is important for predicting the duration of the field's operation. The study also took into account the historical changes in the structure of the Shebelynka anticline, which reflect long-term processes of tectonic activity. The study results confirm the presence of deep faulting and its importance for fluid migration in the Shebelynka anticline structure, which in turn feeds the upper reservoirs, contributing to the long-term development of the field and sustainable production.
Migration of fluid flows along the zones of deep faulting within the Shebelynka anticline structure
Keywords: Шебелинська антиклінальна структура; міграція; пластові тиски; тектонічні рухи; диз'юнктивні зони; Shebelynka anticline structure; migration; reservoir pressure; tectonic movements; disjunctive areas