Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Когнітивні процеси в структурі професійної діяльності" - Мовмига, Наталія Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Трудова діяльність вимагає активної участі всіх психічних функцій людини. У психічній регуляції трудової діяльності проявляються всі об'єктивні закономірності і механізми, властиві психіці людини в цілому. Їх поєднання зумовлює специфіку не тільки психологічного забезпечення трудової діяльності, а й забезпечення її безпеки. Результат фахової підготовки студентів прогнозується відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики інженера з охорони праці, в якій визначено типові завдання діяльності та виробничі функції цього фахівця. З метою вдосконалення змісту й процесу та орієнтації результатів фахової підготовки майбутнього спеціаліста на запити суспільства і підприємств, науковці розробляють оптимальні варіанти професійного розвитку цього фахівця та окремих її складових. Зростаюча важливість когнітивних факторів у формуванні безпеки сьогодні є досить актуальна. У науковій та практичній науці активно розвивається новий напрямок – когнітивний менеджмент в управлінні безпекою: застосування принципів управління пізнавальними процесами та когнітивними можливостями для захисту та забезпечення безпеки, що включає в себе розуміння, аналіз, обробку та використання інформації для прийняття рішень, розв'язання проблем та запобігання ризикам у сфері безпеки. Він фокусується на покращенні ментальних функцій людини (уваги, пам'яті, мислення) для ефективнішого реагування на небезпечні ситуації та прийняття обґрунтованих рішень з питань безпеки. Передумовою виникнення когнітивного підходу в управлінні є аналіз процесів функціонування та прийняття управлінських рішень в галузі безпеки, в забезпеченні якої активну участь приймає людина. Основним ресурсом розвитку все більше стає людина та знання, яким вона володіє, інтелектуальний капіталі зростання професійної компетентності кадрів з безпеки професійної діяльності. Проблема когнітивних процесів у професійній діяльності, які існують в структурі інтегральної індивідуальності, також зосереджує увагу на структурі особистості працівника, що розвивається, та суб’єкта професійної діяльності в контексті поняття формування «індивідуального стилю діяльності». Вивчення курсу «Психологія праці та її безпека» містить розгорнутий перелік умов і характеристик трудової діяльності конкретної професії, її окремих вимог і професійно важливих якостей, якими повинен володіти працівник, а також визначення характеристик ролі інженера з охорони праці з урахуванням професійно-психологічних вимог задля розвитку професійної ідентичності. Конкурентоспроможність фахівця може бути описана при спільному використанні як базової складової особового потенціалу фахівця, так і його професійної майстерності.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; когнітивні процеси; психологія праці; охорона праці; когнітивны характеристики працівника