Стратегія управління старінням кабелів атомних електричних станцій - Безпрозванних, Ганна Вікторівна; Москвітін, Євгеній Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Управління старінням кабелів є невід'ємною та обов'язковою вимогою для безперервної безпеки та надійної роботи атомних електричних станцій у зв’язку з пролонгацією їх терміну експлуатації. Дослідження наукової спільноти зосереджено на адаптації електричних неруйнівних методів моніторингу зразків кабелів у лабораторних умовах для визначення стану їх електричної ізоляції. Виконаний аналіз програм управління старінням кабелів АЕС доводить за необхідне нових репрезентативних результатів дослідження кабелів для визначення характеристик із застосуванням спеціальних методів контролю та відповідного обладнання. Акцентовано на стратегії управління старінням кабелів із залученням науковців з фаховим досвідом щодо проведення комплексних діагностичних обстежень з кваліфікованим аналізом отриманих результатів на основі найсучасніших технологій. Представлено ефективні методи, методики та сучасна техніка з результати оцінки технічного стану кабелів АЕС.

Cable aging management is an integral and mandatory requirement for continuous safety and reliable operation of nuclear power plants due to the extension of their service life. The research of the scientific community is focused on the adaptation of electrical non-destructive methods of monitoring cable samples in laboratory conditions to determine the state of their electrical insulation. The performed analysis of NPP cable aging management programs proves the need for new representative results of cable research to determine characteristics using special control methods and appropriate equipment. Emphasis is placed on the strategy of cable aging management with the involvement of scientists with professional experience in conducting complex diagnostic examinations with qualified analysis of the obtained results based on the most modern technologies. Effective methods, techniques, and modern techniques for the assessment of the technical condition of NPP cables are presented.
Aging management of cables of nuclear power plants
Keywords: атомна електрична станція; кабель; термін експлуатації; управління старінням; методи контролю; технічний стан; nuclear power plant; cable; service life; aging management; control methods; technical condition