Проблеми знищення хімічної зброї та біологічних засобів. Органічні пероксикарбонові кислоти та їх застосування для знешкодження бойових токсичних хімічних речовин та хвороботворних мікробів - Блажеєвський, М. Є.; Баталов, А. І.; Дядченко, В. В. (НТУ "ХПІ", 2006)
Розглянуто сучасні високоефективні методи дегазації бойових токсичних хімічних речовин (БТХР). Запропоноване застосування водних розчинів аліфатичних пероксикислот у комплексі з поверхнево-активними речовинами та каталізаторами міжфазового переносу. Вони необоротно та швидко оксидують і/або пер(гідролізують) такі найнебезпечніші представники хімічної зброї, як фосфоровмісні БТХР, азотні й сірчані іприти та люїзит зі ступенем конверсії до 99,999%. Показано, що продукти процесу знешкодження більше ніж на порядок менш токсичні, не мають бойових характеристик та піддаються утилізації – генерації речовин, які використовуються у хімічній промисловості.

The modern high-performance methods of degasification of battle toxiferous chemical agents (BTCA) are reviewed. The applications of aqueous solutions aliphatic peroxy acids in a complex with surface-active agents and catalysts of interphase carry are offered. They is irreciprocal and is fast oxidized and/or per(hydrolysis) such most dangerous quoters of a chemical weapon, as organophosphorus compound BTCA, nitrogen and sulfuric mustard gases and lewisite with conversion level up to 99,999%. Is rotined, that the products of process of rendering more than on the order less toxiferous, have no the battle characteristics and the salvaging - yield to generating of materials, which one will be used in a chemical industry.
Keywords: БТХР; водний розчин; поверхнево-активні речовини; хімічні отруйні речовини; ХОР; гідроліз зарину