Народні формування на території України у початковий період Великої Вітчизняної війни (1941–1942 рр.) - Озерський, Юрій Іванович (НТУ "ХПІ", 2008)
Вивчення історії початкового періоду Великої Вітчизняної війни, участі народних формувань у обороні своєї Вітчизни ілюструє багатовимірний спектр її подій. Простежено процес формування винищувальних батальйонів і народного ополчення в найбільших містах України, їхню організаційну структуру, матеріально-технічне забезпечення, озброєння, чисельний склад. Виявлено ряд недоліків у процесі організації добровільних збройних формувань.

Studying of the history of the initial period of the Great Patriotic war, taking part of the people’s formations in defense of the native land causes various judgments as to its events nowadays. The process of forming of punitive battalions and people’s formations in large cities of Ukraine, their structure and organization, material-technical securing, armament, numerical strength was observed. A number of weak points in the process of organizing of voluntary formations were revealed.
Keywords: масова свідомість; українське суспільство; визвольна війна; добровільні народні формування