Управління ресурсозбереженням в металургійному комплексі - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Одеська національна академія харчових технологій, 2016)
У статті розкрито значення ресурсозбереження для активізації і забезпечення конкурентоспроможності вітчизняного металургійного комплексу. Виявлено, що в ході еволюції понять "економія ресурсів", "режим економії", "ефективне використання ресурсів" отримав застосування термін "ресурсозбереження". Розкрито зміст поняття ресурсозбереження та визначено складові системи управління ресурсозбереженням в металургії. Визначено і систематизовано за ознакою "рівень впливу" чинники ресурсозбереження в металургійному комплексі. Серед макроекономічних чинників розкрито чинники державного регулювання, ринкової кон'юктури, науково-технічного прогресу, загальноекономічні та інші. В складі мікроекономічних чинників розкрито техніко-технологічні, організаційні та економічні детермінанти. Зроблено висновок, що формування мотивів ресурсозбереження є відправним пунктом забезпечення ефективної реалізації заходів ресурсозбереження. Розкрито мотиви ресурсозбереження за такими видами як раціональні, емоційні та моральні.
Keywords: ресурсозбереження; управління; чинники впливу; методи управління; металургійний комплекс