Асиметрія інформації в управлінні економічною системою - Конохова, Зоя Петрівна (Сумський державний університет, 2018)
У статті розглядається роль інформації у процесі управління економічною системою. Визначається інформаційна сутність зв'язків між елементами системи та відносин власності як її основної структуроутворюючої складової. Запропоновано визначення власності як сукупності даних про режим доступу економічних суб'єктів до обмежених ресурсів або благ. Здійснено інформаційний опис категорії "власність" шляхом висвітлення трьох її основних аспектів: структури категорії, економічної та правової реалізації власності. Підкреслюється важливість чіткої специфікації прав власності з метою зменшення невизначеності економічного середовища та формування у індивідів стабільних очікувань щодо результатів їхніх дій або відносин з іншими економічними агентами. Звертається увага на те, що спотворення інформації щодо розподілу та захисту прав власності призводить до підвищення невизначеності в економічній системі та може використовуватись суб'єктом управління з метою отримання неправомірної вигоди.
Keywords: асиметрія інформації; економічна система; управління економічною системою; інформаційна сутність власності