Спосіб виділення оксиду цинку з пилу газової очистки електрометалургійних виробництв - Патока, Андрій Сергійович; Успенський, Борис Вадимович; Кришня, Михайло Миколайович; Дістанов, Віталій Баламірович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2018)
Спосіб виділення оксиду цинку з пилу газової очистки електрометалургійних виробництв включає вилуговування цинковмісного матеріалу, висадження гідроксиду цинку і виділення оксиду цинку. При цьому водорозчинні складові пилу видаляють обробкою вуглецевим газом, осад переводиться в дихлордіаміакат цинку за допомогою хлориду амонію, який перетворюється в гідроксид цинку дією аміаку та виділення оксиду цинку прожарюванням при температурі розкладання гідроксиду 125-130 °C з подальшою регенерацією аміаку і хлориду амонію з повертанням в процес. Осад, який не містить цинку, направляють на виробництво залізоокисного пігменту для лакофарбової промисловості.
Keywords: патент; кольорова металургія; хімічні елементи; лакофарбова промисловість