Методичні рекомендації до використання методу усної історії під час вивчення дисципліни "Історія та культура України" - Телуха, Світлана Степанівна (My University, 2023)
Останніми роками усна історія набуває все більшої популярності, а її методологія, використовується доволі широко в гуманітаристиці. Дослідження субєктивного досвіду окремої людини є унікальним способом репрезентації минулого та слугує гарною можливістю для студентів розширити свої історичні знання та відчути себе істориком, використовуючи один із сучасних методів історичного дослідження. Метод усної історії, за думкою багатьох дослідників, вважається мультиперспективним адже записані на технічний носій інтервю, є неповторними та унікальними по своїй природі. Цей доволі новий метод в вітчизняних дослідженнях, стрімко здобуває популярність та поширення, про що можуть свідчити чисельні усноісторичні проекти в Україні. Особливе місце усна історія займає в дослідженні колективної пам’яті, масових процесів, що відкриває як для науковців так і для здобувачів освіти, нові можливості дослідження різних подій в історії та досягненні більш повної перспективи нашого минулого та його об’єктивної інтерпретації. Метод усної історії та його застосування під час викладання дисципліни «Історія та культура України» покликаний розширити знання студентів з окремих тем курсу, поєднати в собі висвітлення хронометражу появи методу Oral history, його розвитку, дискусій навколо методу, інституційного оформлення, місце методу в сучасних історичних дослідженнях в Україні, ролі акустичної техніки в усноісторичних дослідженнях, надати практичні поради щодо застосування методу та використання методології усної історії в студентській науковій діяльності. Використання усної історії на лекціях та семінарах сприятиме отриманню здобувачами фундаментальних знань з історії України як підґрунтя формування світогляду відповідального громадянина, толерантної людини, освідченого спеціаліста, який здатен формулювати наукову проблему, робочі гіпотези досліджуваної проблеми, що передбачає глибоке переосмислення наявних та створення нових підходів до вивчення історії та культури України.
Keywords: методичні рекомендації; метод усної історії; Чорнобильська атомна електростанція; поради з деконструкції наративу; українська культура