Шебелинське газоконденсатне родовище. Відновлення запасів чи обводнення? - Фик, Ілля Михайлович; Фик, Михайло Ілліч; Фик, Ілля Михайлович (мол.) (Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", 2018)
У статті розглядаються та аналізуються основні результати розробки Шебелинського ГКР з погляду його обводнення та можливого відновлення запасів газу в покладах, що розробляються, за рахунок перетоків газу з глибоких горизонтів. Детально розглянуто всі фактори, які впливають на пластовий тиск у процесі розробки покладів. Показано, що обводнення практично не впливає на газовий режим розробки, а темп зниження пластового тиску уповільнюється за рахунок перетоків газу по тектонічних порушеннях, особливо в центральній частині родовища. Обґрунтовано, що річний видобуток газу 1800–1900 млн м³ буде повністю компенсований перетоками. Наведено графічний прогноз видобутку газу до 2040 р. за варіантами безкомпресорної та компресорної експлуатації з 2019 р. з урахуванням відновлення запасів.

The article reviews and analyzes the main results of development of the Shebelynka gas condensate field from the point of view of its watering and possible restoration of gas reserves in deposits, which are developed due to gas flows from deep horizons. All factors that affect reservoir pressure during the development of deposits are considered in detail. It is shown that watering practically does not affect the gas development regime, and the rate of decline in reservoir pressure is slowed by gas flow over tectonic disturbances, especially in the central part of the field. It is substantiated that the annual gas production of 1800-1900 million m³ will be fully compensated by the inflows. The resulted graphic forecast of gas production by 2040 on variants without compressor and compressor operation since 2019 with taking into account restocking of gas.
Shebelynk gas condensate field. Renewal of reserves or watering?
Keywords: газ; видобуток; поклади; пластовий тиск; перетоки; gas; field; development; stocks; flooding