Методичні вказівки до виконання самостійної роботи по дисципліні "Безпека виробничих процесів і устаткування. Організаційні та технічні заходи безпеки трудового процесу". Частина 1 - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Вамболь, Сергій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки створені для можливості ознайомлення студентів із обов’язковим освітнім компонентом, який викладається у 6-му семестрі у рамках підготовки першого (бакалаврського) кваліфікаційного рівня зі спеціальності 263 «Цивільна безпека», освітньо-професійної програми «Охорона праці». Це необхідно для того, щоб студент самостійно міг оволодіти питаннями дисципліни, які не розглядаються у рамках аудиторних занять. У методичних вказівках надані мета, об’єкт, предмет, задачі курсу, компетентності та результати навчання, які студент отримає в результаті вивчення даного компоненту. Безпека виробничих процесів та устаткування обумовлює рівень професійних захворювань та виробничого травматизму в галузі машинобудування. На підприємствах машинобудівного профілю використовуються різні види технологічного обладнання, яке застосовується у певних технологічних процесах. Повністю безпечних виробництв не існує, тому важливо надати студентам теоретичні знання та практичні навички щодо питань безпеки виробничого обладнання та технологічних процесів у галузі машинобудування.
Keywords: методичні вказівки; виробничі процеси; машинобудівна діяльність; експлуатація виробничого устаткування; трудовий процес; виробничий травматизм