The impact of subclinical hypothyroidism on markers of endothelial dysfunction in patients with arterial hypertension and endocrine comorbidities - Nemtsova, V. D.; Poteiko, P. I.; Ryndina, N. H.; Berezniakov, V. I.; Korchevska, H. I.; Kravchuk, S. L. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Introduction. Hypertension (HTN), despite the considerable progress in recent decades, remains a major public health problem and burden worldwide. Purpose of the study to investigate the influence of subclinical hypothyroidism (STH) on the endothelial state in the patients with a comorbid course of HTN and type 2 diabetes mellitus (T2DM). Materials and methods. 240 patients with stage II HTN were divided into 3 groups: group 1 (n = 40) – with isolated HTN, group 2 (n = 120) – with a combined course of HTN and T2DM; group 3 (n = 80) – with comorbidity of HTN, T2DM and SHT. Blood pressure, carbohydrate, lipid and thyroid metabolism, vascular endothelial growth factor (VEGF-A) plasma levels, desquamated circulating endothelial cells (DCEC) were investigated. The results. Patients in all groups experienced dyslipidemia, more pronounced in group 3, but significant difference was shown only for triglycerides (р < 0.05). Blood fasting glucose was significantly higher in group 2 than in group 3 (р < 0.05). The highest levels of VEGF-A were found in the patients with HTN, T2DM and SHT, in the patients with HTN and T2DM, VEGF-A levels were lower than in the patients with isolated HTN. Endothelial morphological changes were the lowest in the group 3 (DCEC levels were 12.06 ± 0.61 cells/100 µl group 1, 11.97 ± 0.31cells/100 µl group 2, 10.07 ± 0.26 cells/100 µl group 3, p1-3 = 0.001 and p2-3 = 0.001, respectively). Conclusions. The impact of subclinical hypothyroidism on the endothelium is characterised by a progression of impaired vasodilation, but not by morphological damage of the endothelium. Even minor changes in thyroid status contribute to the progression of endothelial dysfunction in patients with comorbid pathology.

Артеріальна гіпертензія, незважаючи на значний прогрес за останні десятиліття, залишається основною проблемою охорони здоров’я та тягарем у всьому світі. Мета. Дослідити вплив субклінічного гіпотиреозу (СГТ) на стан ендотелію у хворих на коморбідний перебіг гіпертонічної хвороби (ГБ) та цукрового діабету 2 типу (ЦД 2 типу). Матеріали та методи. 240 хворих на ГБ ІІ стадії були розподілені на 3 групи: 1 група (n = 40) – з ізольованою ГБ, 2 група (n = 120) – з поєднаним перебігом ГБ і ЦД 2 типу; 3 група (n = 80) – з коморбідністю ГБ, ЦД 2 типу та СГТ. Досліджували показники вуглеводного, ліпідного і тиреоїдного метаболізму, рівень васкулоендотеліального фактора росту (ВЕФР) у плазмі крові, кількістьдесквамованих циркулюючих ендотеліальних клітин (ДЦЕК). Отримані результати. У пацієнтів всіх груп спостерігалася дисліпідемія, що була більш виражена в групі 3, але достовірні відмінності були знайдені лише для тригліцеридів (р < 0,05). Рівень глюкози в крові натще був значно вищим у групі 2, ніж у групі 3 (р < 0,05). Найвищі рівні ВЕФР були виявлені у хворих на ГБ, ЦД 2 типу та СГТ, у хворих на ГБ та ЦД 2 типу рівень ВЕФР був нижчим, ніж у пацієнтів із ізольованою ГБ. Морфологічні зміни ендотелію були найнижчими в групі 3 (рівень ДЦЕК становив 12,06 ± 0,61 клітин/100 мкл у групі 1, 11,97 ± 0,31 клітин/100 мкл у групі 2, 10,07 ± 0,26 клітин/100 мкл у групі 3, p1-3 = 0,001 і p2-3 = 0,001 відповідно). Висновки. Вплив субклінічного гіпотиреозу на судинний ендотелій характеризується прогресуванням порушення вазодилатації, а не морфологічним пошкодженням ендотелію. Навіть незначні зміни тиреоїдного статусу сприяють прогресуванню ендотеліальної дисфункції у пацієнтів із коморбідною патологією.
Посттравматичний стресовий розлад та причини його виникнення серед осіб, які мають досвід участі в бойових діях
Keywords: hypertension; type 2 diabetes mellitus; endothelial dysfunction; vascular endothelial growth factor; desquamated circulating endothelial cells; артеріальна гіпертензія; цукровий діабет 2 типу; ендотеліальна дисфункція; васкулоендотеліальний фактор росту; десквамовані циркулюючі ендотеліальні клітини