Професійна культура майбутніх сімейних лікарів та шляхи її формування - Наливайко, О. Б. (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті розглянуто питання професійної культури майбутнього лікаря як психолого-педагогічної категорії, виокремлено етапи професійного становлення сімейного лікаря: період професійного самовизначення й вибору професії; професійна підготовка; етап професіоналізації, який включає в себе період професійної адаптації особистості (входження в трудовий колектив, освоєння професійних обов’язків) і її майстерності (автоматизм виконання професійних обов’язків, передача досвіду через навчання колег та учнів). Автор статті зауважує, що структура професійної культури лікаря багатоаспектна. Зауважується, що однією з головних відмінних особливостей сучасної медичної культури є трансформація моральних цінностей, їх значущості для людини відповідно до розширення прав людини в суспільстві, до розвитку наукового знання.

The question of the future doctor’s professional culture as psychological and pedagogical category is observed in the article. The stages of family doctor’s professional development are singled out in the following research. The period of professional and career self-determination; professional training; professionalization stage which includes a period of professional adaptation of a personality (entering the labor group, the development of professional duties) and skills (doing professional duties automatically, transferring experience through teaching colleagues and students) are described in the article. The author notes that the structure of professional medical culture is multifold. The transformation of moral values, their relevance for human according to the enlargement of the human rights in the society, the development of scientific knowledge as one of the main distinguishing features of modern medical culture are observed in the research.
Future family doctors’ professional culture as a psychological and pedagogical category
Keywords: професійна діяльність лікаря; професійна медична культура; професійні цінності; психолого-педагогічна категорія; doctors’ professional activities; professional medical culture; professional values