Швидкість зносу спряжень в гідроприводах технічних систем при обробці робочої рідини електростатичним полем - Лисіков, Є. М.; Онопрейчук, Д. В. (НТУ "ХПІ", 2010)
Розглядається вплив електростатичної обробки робочої рідини на швидкість зношування пар тертя технічних систем. Згідно експериментальних досліджень раціональними параметрами електростатичного поля є напруженість (1,1 ... 1,25) × 10⁶ В/м в залежності від напрацювання робочої рідини.

The influence of electrostatic processing fluid on the rate of wear of friction pairs of technical systems is considered. The experimental studies prove the rational parameters of electrostatic field in the range of tension (1,1 ... 1,25) × 10⁶ V/m depending on the utilization period of the working fluid.
The rate of conjugate wear in hydrolic drive technical systems while furnishing the working fluid by electrostatic field
Keywords: насос аксіально-поршневий; пара тертя; колодка; ролик; напруженість