Параметричні коливання багатошарових пластин під дією періодичного навантаження - Курпа, Лідія Василівна; Мазур, Ольга Сергіївна; Ткаченко, Вікторія Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2011)
Досліджено параметричні коливання та стійкість багатошарових пластин складної форми, навантажених статичним або динамічним навантаженням в серединній площині. Запронований метод базується на застосуванні теорії R-функцій та варіаційних методів. За допомогою представленого методу досліджено нелінійні коливання багатошарових пластин складної форми та отримані чисельні результати у вигляді областей динамічної нестійкості, резонансних кривих та ін.

The problem of parametric vibrations and stability analysis for the laminated plates with complex shape, loaded by static or periodic load in plane, for different types of boundary conditions is considered. The proposed method is based on the application of the R-functions theory and Ritz’s method. For some cross-ply laminated plates with complex shape nonlinear behavior is investigated and instability domains, response curves are constructed.
Keywords: тонкостінні конструкції; композитні матеріали; теорія R-функцій; варіаційні методи; нелінійна динаміка пластин; система POLE-RL