Про екологічну безпеку і економічну доцільнісь повернення озонованих супутньо-пластових вод в надра - Німець, Наталя Миколаївна; Мельник, Анатолій Павлович; Подустов, Михайло Олексійович (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, 2017)
Досліджено реакції перетворення йодид-іонів в йод під час озонування, співставлено швидкості реакції утворення йоду і перетворення заліза (ІІ) у залізо (ІІІ), встановлено залежність ступеню утворення йоду при зменшенні мольно-іонного співвідношення, оцінено зменшення впливу на навколишнє середовище при використанні озону замість хлору, його з'єднань, двоокису сірки та сульфатної кислоти. Оцінено економічну доцільність одержання йоду з супутньо-пластових вод вітчизняних нафтогазоконденсатних родовищ. Отримані результати, які можуть бути використані для створення більш екологічно безпечного вилучення йоду з супутньо-пластових вод.

The reactions of conversion of iodide ions to iodine upon ozonation were analyzed. The rates of reactions of formation of iodine and conversion of iron (II) into iron (III) were compared. The dependence of the degree of iodine formation from decrease of molecular-ion ratio was stated. The reduction of environment impact by using ozone instead of chlorine, its compounds, sulfur dioxide and sulfate acid was evaluated. The economic feasibility of obtaining iodine from associated formation water of domestic oil and gas deposits was evaluated. The obtained results can be used to create a more environmentally sound method of extracting iodine from associated formation water.
Keywords: час; концентрація; йод; мінералізація; супутньо-пластові води; time; concentration; iodine; ozonation; salinity; associated formation water