Поводження з відходами буріння - Рикусова, Надія Іванівна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Вінницький національний технічний університет, 2020)
Найбільш поширеним методом утилізації відходів буріння є захоронення їх у шламовому амбарі. Це технологія не вирішує проблеми повної утилізації відходів. Запропонована схема поводження з відходами, в якій бурова стічна вода, відпрацьований буровий розчин та буровий шлам утилізується окремо.

Most common used method of disposing of drilling waste is buried it at the sludge pits. This technology does not solve the problem of complete waste disposal. A waste management scheme is proposed in which drilling waste, such as drilling wastewater (DWW), used drilling fluid, and drill cuttings are disposed of separately.
Keywords: бурові відходи; бурові стічні води; відпрацьований буровий розчин; коагуляція; флокуляція; утилізація відходів; технологічний цикл; drilling waste; drilling wastewater; used drilling fluid; coagulation; flocculation; waste disposal; technological cycle