Обробка результатів вимірювання під час випробування об'єкту на вплив прямого удару блискавки - Коліушко, Денис Георгійович; Руденко, Сергій Сергійович; Істомін, Олександр Євгенійович; Глєбов, Олег Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Проаналізовано сучасний стан проблеми оцінки осцилограм під час виконання випробувань на дію імпульсних струмів та напруг, показано відсутність засобів інтерпретації, які відповідали б вимогам спеціалізованих стандартів з випробування на електромагнітну сумісність. Розроблено алгоритм програми для інтерпретації результатів випробовування технічних об'єктів на стійкість до прямого удару блискавки в частині обробки осцилограм різних компонент струму. Використання методу трапецій для чисельного інтегрування дозволило виконати реалізацію алгоритму у вигляді програмного засобу для інтерпретації осцилограм в середовищі програмування Embracadero RAD Studio XE8. Під час реалізації було враховано стандартизовані способи визначення фронту імпульсу, часу наростання та тривалості імпульсу. Крім того, програма дозволяє визначати величину заряду та інтеграл дії струму у відповідності з нормованими значеннями. Додана можливість ручного корегування інтервалу аналізу, що дозволяє відсіяти вплив інших компонент струму та "шумів". Розроблений програмний засіб знайшов практичне застосування під час верифікаційних випробувань комплексу генераторів струму штучної блискавки. Підтвердження коректності роботи програми виконано емпіричним методом.

The current state of the problem of evaluating oscillograms during tests for the action of pulsed currents and voltages are analyzed, and the lack of interpretation tools that would meet the requirements of specialized standards for electromagnetic compatibility testing was shown. The program algorithm has been developed for interpreting the results of testing technical objects for resistance to a direct lightning strike in terms of processing oscillograms of various current components. The use of the trapezoidal method for numerical integration enabled the implementation of the algorithm as software for oscillogram interpretation in the Embarcadero RAD Studio XE8 programming environment. Standardized methods for determining pulse front, rise time, and pulse duration were taken into account during the implementation. In addition, the program allows you to determine the charge value and the integral of the current action in accordance with normalized values. Manual adjustment of the analysis interval was added, allowing the filtering of other current components and "noise" effects. The developed software found practical application in the verification testing of artificial lightning current generator complexes. The correctness of the program operation was confirmed by an empirical method.
Processing of measurement results during testing the object under the influence of a direct lightning strike
Keywords: удари блискавки; струм блискавки; осцилограми; чисельне інтегрування; програмні засоби; імпульсні струми; lightning striks; pulse front; pulse duration; oscillogram; numerical integration; software