Дослідження впливу структури поверхні біоактивних склокристалічних матеріалів на їх здатність до зв'язування з альбуміном - Саввова, Оксана Вікторівна; Шимон, Василь Михайлович; Бабіч, Олена Вікторівна; Шерегій, А. А.; Шимон, М. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Проаналізовано основні етапи взаємодії медичного виробу як імплантату при контакті з кров'ю та визначено аспекти гемосумісності матеріалів при контакті з альбуміном. Розроблено склокристалічні матеріали за керамічною технологією в умовах одностадійної швидкісної термічної обробки та розраховано їх структурні показники. Встановлено перерозподіл вільного та зв’язаного кальцію після витримки біоактивних склокристалічних матеріалів в розчині альбуміну з урахуванням особливостей показників структури їх поверхні. Визначено гемосумісність розроблених кальційсилікофосфатних матеріалів та проведена їх оцінка перспективності при розробці кісткових ендопротезів.

The main stages of the interaction of medical devices as an implant in contact with blood are analyzed and the hemosumicity aspects of materials in contact with albumin are determined. Glass-crystalline materials based on ceramic technology were developed under the conditions of one-stage high-speed heat treatment and their structural parameters were calculated. The redistribution of free and bound calcium after exposure to bioactive glassy-crystalline materials in an albumin solution is established taking into account the characteristics of their surface structure. The hemocompatibility of the developed calcium silicophos-phate materials was determined and their potential was evaluated in the development of bone endoprostheses.
Investigation of the effect of heavy metal ions in the composition of glass-composite coatings on pathogenic microorganisms
Keywords: біоактивні склокристалічні матеріали; гемосумісність; bioactive glass-crystalline materials; hemocompatibility