Історичне варіювання експресивного перформативного мовленнєвого акту вибачення у німецькомовному діалогічному дискурсі XV-XXI ст. - Шевченко, Вікторія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено вивченню історичного варіювання експресивного мовленнєвого акту вибачення у німецькомовному діалогічному дискурсі та встановленню сталих та перемінних характеристик експресивних перформативів із семантикою вибачення в діахронії. Історичні зміни експресивних перформативних мовленнєвих актів охоплюють перформативні дієслова і їх прагматичні маркери. У дискурсі XX-XXI ст. зменшується кількість експліцитних перформативних дієслів та маркерів із семантикою вибачення і натомість спостерігається збільшення частотності імпліцитних експресивних перформативів, а також експресивних перформативних мовленнєвих актів вибачення у метакомунікативній функції.

The article is devoted to the study of the historical dynamics of expressive speech acts of performative forms in the German dialogical discourse and defining diachronically permanent and variable characteristics of expressive performative acts. Historical changes in expressive performative speech acts include performative verbs and their pragmatic markers. In the discourse of the XX-XXI centuries, the number of explicit performative verbs and markers with the semantics of apology decreases, while the frequency of implicit expressive performatives and expressive performative speech acts of apology in the metacommunicative function increases.
Historical variation of the expressive performative speech act of apology in the german-language dialogic discourse of the XV-XXI centuries
Keywords: діахронія; історичне варіювання; експресив; обсолетизація; перформатив; прагматичний маркер; diachrony; historical variation; expressive; obsoletization; performative; pragmatic marker