Економічна сутність та місце трудових ресурсів в менеджменті, бухгалтерському обліку та звітності підприємств малого середнього та великого бізнесу - Побережний, Роман Олегович; Побережна, Наталія Миколаївна; Мелень, Олена Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Виділено різноманітні функції праці в житті людини та суспільства, а саме: спосіб задоволення матеріальних та духовних потреб людини; засіб створення суспільного багатства; функція формування суспільного прогресу; визначальна сфера соціалізації людини в суспільстві та ін. Визначено головні фактори впливу на загальну чисельність персоналу сучасних національних підприємств малого, середнього та великого бізнесу до яких віднесено: демографічні тенденції; загальні тенденції розвитку економіки країни, середньомісячну заробітну плату, кількість підприємств та рівень їх рентабельності, відсоток збиткових підприємств до їх загальної кількості; рівень безробіття та ін. На основі аналізу загальних показників діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2014-2018 роки визначено тенденції їх змін та визначено, що розвиток трудових ресурсів України залежить головним чином від рівня життя населення, який визначає можливість відтворення працездатного населення. Сформульовано фактори впливу на розвиток та відтворення персоналу підприємства, серед яких основними запропоновано вважати заробітну плату працівника та витрати підприємства на персонал. Розглянуто погляди різних науковців на визначення терміну "трудові ресурси" та "персонал". Сформульовано особливості у підході до поняття трудових ресурсів при вирішенні управлінських питань з їх менеджменту, бухгалтерського обліку та відображення у звітності підприємства. Запропоновано найсуттєвішими факторами ефективного формування, використання, нарощування та розвитку трудових ресурсів підприємства вважати три головні фактори: ефективний менеджмент, своєчасний і безпомилковий бухгалтерський облік та формування фінансової та управлінської звітності підприємства. Для покращення організації аналітичної управлінської роботи запропоновано створення відділу інформаційного забезпечення на базі бухгалтерського, кадрового та інших відділів підприємства.

There were highlighted functions of labor in the life of the individual and in society: how to meet the material and spiritual needs of the individual; a mean of creating wealth; the function of the formation of social progress; the sphere which determines human socialization in society, etc. The main factors of influence on the total number of personnel of modern national enterprises of small, medium and large businesses are determined. They are: demographic trends; general trends in the development of the country’s economy, average monthly wages, the number of enterprises and their level of profitability, the percentage of loss-making enterprises in relation to the total number of enterprises; unemployment rate, etc. Based on the analysis of general indicators of enterprises' activities by type of economic activity for 2014-2018 the trends of their changes are determined. It is founded that the development of the labor resources of Ukraine depends mainly on the living standards of the population, which determines the ability to reproduce the able-bodied population. The factors influencing the development and reproduction of the enterprise employees are formulated, among which the main ones are the salary of the employee and the expenses of the enterprise on the employees. The views of various scientists on the definition of the term "labour resources" and "personnel" are considered. There were defined the features in the concept of labor resources when solving managerial issues in their management, accounting and reporting in the enterprise. It was proposed to consider three main factors as essential factors for the effective formation, use, expansion and development of the enterprise’s labour resources: efficient management, timely and infallible accounting, formation of financial and management reporting. In order to improve the organization of analytical management work, it was proposed to establish an information management division based on the accounting, personnel or other divisions of the enterprise.
Economic essence and place of labor resources in the management, accounting and reporting of small medium and large enterprises
Keywords: розвиток персоналу; творчий потенціал; відтворення трудових ресурсів; ефективний менеджмент; наукова організація праці; звітність підприємств; personnel development; creativity; labour reproduction; effective management; scientific management; enterprise accounting