Застосування методів Lean та Six Sigma в удосконаленні бізнес-процесів у період післявоєнної відбудови - Тарасюк, Михайло Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті детально досліджується концепція Six Sigma як комплексної системи управління, що виходить за межі простого контролю якості і спрямована на стратегічне вдосконалення бізнес-процесів та забезпечення стабільного функціонування підприємств в умовах високої невизначеності. Особлива увага приділяється застосуванню методології Six Sigma у післявоєнний період, коли підприємства стикаються з руйнуванням інфраструктури, дефіцитом ресурсів, логістичними збоями та необхідністю швидкого реагування на зовнішні виклики. П'ятиетапний підхід DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) розглядається як інструмент не лише для усунення окремих дефектів, а й для системної трансформації логіки управління якістю. Методології Lean і Six Sigma розглядаються не лише як інструменти операційної ефективності, а як стратегічні засоби, які забезпечують довгострокову життєздатність і конкурентоспроможність підприємств у період глибоких структурних змін, характерних для сучасного післявоєнного період. The article provides a detailed examination of the Six Sigma concept as a comprehensive management system that goes beyond simple quality control and focuses on the strategic improvement of business processes and ensuring the stable operation of enterprises under conditions of high uncertainty. Special attention is given to the application of Six Sigma methodology in the post-war period, when enterprises face infrastructure destruction, resource shortages, logistical disruptions, and the need for rapid response to external challenges. The five-step DMAIC approach (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) is considered not only as a tool for eliminating individual defects but also for the systemic transformation of quality management logic. Thus, Lean and Six Sigma methodologies are considered not only as tools of operational efficiency but also as strategic means that ensure the long-term viability and competitiveness of enterprises during periods of deep structural changes characteristic of the modern post-war era.
Application of Lean and Six Sigma methods in business process improvement during post-war reconstruction
Keywords: післявоєнна відбудова; бізнес-процеси; адаптивність підприємств; управління якістю; Six Sigma; Lean; post-war recovery; quality management; enterprise adaptability; business process