Методика побудови гідрологічних картографічних моделей за даними дистанційного зондування Землі - Андрєєв, Сергій Михайлович; Жилін, Володимир Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Предметом дослідження є розроблення методики побудови гідрологічних картографічних моделей за даними дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). Об’єктом дослідження є процес безперервного забезпечення природозахисних закладів держави тематичними гідрологічними картами, що постійно актуалізуються і відображають поточний стан прісноводних природних ресурсів. Метою роботи є підвищення інформативності, оперативності та достовірності статистичного і прогнозного аналізу геоданих ДЗЗ про стан прісноводних природних ресурсів за рахунок безперервної актуалізації їх картографічних моделей. Висновки. На підставі проведеного аналізу класифікації географічних карт за змістом, масштабом та просторовим охопленням визначено місце гідрологічних карт вод суші в загальній класифікації карт. Проведено детальний аналіз різновидів гідрологічних карт і карт водного господарства з урахуванням призначення і складових гідрологічної науки, методів отримання та обробки гідрологічних даних. Проаналізовано основні завдання водного господарства як області діяльності, що має забезпечувати управління раціональним використанням водних ресурсів, а також завдання картографування водногогосподарства і класифікацію відповідних карт. Розглянуто господарський та екологічний аспекти картографування вод. Проведено аналіз існуючих досліджень використання технологій геоінформаційних систем у гідрології та розробці гідрологічних карт, у тому числі розглянуто дослідницькі досягнення України в даній галузі. Разом зтим, проведено аналіз сучасних параметрів та стану річки Дніпро як прикладу предметного дослідження. Все зазначене забез-печує актуальність і методологічні основи для розроблення методики побудови гідрологічних картографічних моделей за даними дистанційного зондування Землі. В процесі розроблення вказаної методики детально проаналізовано джерела даних для побудови картографічних моделей, а також етапи створення карт — від редакційно-підготовчого до етапів уведення та обробки даних і завершального етапу видання карти. Запропоновану методику в подробицях описано структурно й покроково, що надає користувачеві повне уявлення щодо необхідних до виконання процедур, ресурсів вхідних даних та відповідного програмного забезпечення для отримання будь-якої гідрологічної картографічної моделі із заданими параметрами і тематичним наповненням. Отримані із використанням запропонованої методики електронні гідрологічні картографічні моделі забезпечують на вимогу користувача видання за допомогою програмного пакету ArcGISбаз даних, графічних, картографічних та інших матеріалів, що стосуються певного об’єкту водного господарства. Таким чином, природозахисні заклади матимуть актуалізовані із заданою регулярністю тематичні гідрологічні карти, що відображають стан прісноводних природних ресурсів.

The subject of the study is the development of methods for constructing hydrological cartographic models based on remote sensing of the Earth (RSE). The object of the studyis the process of continuous provision of nature protection institutions of the state with thematic hydrological maps, which are constantly updated and reflect the current state of freshwater natural resources. The aim of the workis to increase the informativeness, efficiency and reliability of statistical and forecast analysis of remote sensing geodata on the state of freshwater natural resources through continuous updating of their cartographic models. Conclusions. Based on the analysis of the classification of geographical maps by content, scale and spatial coverage, the place of hydrological maps of inland waters in the general classification of maps was determined. A detailed analysis of the types of hydrological maps and water management maps, taking into account the purpose and components of hydro logical science, methods of obtaining and processing hydrological data. The main tasks of water management as an area of activity that should ensure the management of rational use of water resources, as well as the task of mapping water management and classification of relevant maps are analyzed. The economic and ecological aspects of water mapping are considered. The analysis of existing researches about the geoinformation technologies usage in hydrology and development of hydrological maps is carried out, including research achievements of Ukraine in this branch. At the same time, the analysis of modern parameters and condition of the Dnieper river as an example of subject research is carried out. Aspects mentioned above provide relevance and methodological basis for the development of methods for constructing hydrological cartographic models according to remote sensing of the Earth. In the process of developing this methodology, data sources for the construction of cartographic models are analyzed in detail, as well as the stages of maps creating process - from editorial and preparatory to the stages of data entry and processing and the final stage of map publication. The proposed method is described in detail structurally and step by step, which gives the user a complete picture of the necessary procedures, input resources and appropriate software to obtain any hydrological cartographic model with the specified parameters and thematic content. The obtained by using the proposed technique electronic hydrological cartographic models provide, at the request of the user of the publication, with the help of the ArcGIS software package the export of created databases, graphic, cartographic and other materials related to a certain water management facility. Thus, nature protection institutions will have thematic hydrological maps updated with a given regularity, reflecting the state of freshwater natural resources.
Methods of construction of hydrological cartographic models according to remote sensing of the Earth data
Keywords: водні ресурси; технології ГІС; water resources; GIS technologies