Інноваційні підходи до методики навчання української мови - Гомон, Андрій Михайлович; Терещенко, Любов Яківна; Чеботарьова, Світлана (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Стаття присвячена дослідженню новаторських підходів до викладання української мови в закладах освіти України. Актуальність дослідження зумовлена змінами в суспільстві, технологічним розвитком та глобалізацією, які ставлять перед освітою завдання адаптації та вдосконалення методик навчання. Мета статті – розроблення шляхів вирішення проблем, пов’язаних із впровадженням новаторських підходів до методики викладання української мови в закладах освіти України. Для досягнення мети в процесі дослідження було вирішено низку завдань: визначено сутність поняття «інновації» в контексті освіти; проаналізовано традиційні та інноваційні підходи до методики навчання української мови; окреслено проблеми впровадження інноваційних підходів в закладах освіти нашої держави та запропоновано шляхи їх вирішення. В ході дослідження використано загальнонаукові методи пізнання: індукції та дедукції, аналізу та синтезу, асоціації та аналогії. За результатами дослідження встановлено, що традиційні методи навчання довели свою ефективність, однак сучасний освітній ландшафт вимагає інтеграції інноваційних підходів до методики навчання української мови, які включають інтерактивний метод навчання, метод рольових ігор, ігрових технологій, проєктного, синхронного та асинхронного навчання, застосування сучасних технічних засобів, інтернет-ресурсів та онлайн-платформ. Заклади освіти України поступово впроваджують новітні методики викладання української мови, проте цей процес стикається з низкою перешкод. Серед них – недостатня підготовка викладачів, небажання впроваджувати інноваційні методики викладання, обмеженість технологічних ресурсів, брак чітких методичних рекомендацій для викладачів щодо впровадження ефективних інноваційних підходів, а також обмеженість фінансових ресурсів. Вирішення цих проблем потребує цілеспрямованих ініціатив, що включають підготовку викладачів, створення сприятливої атмосфери для сприйняття змін, розширення технологічних можливостей, надання чітких рекомендацій щодо інноваційних практик та виділення фінансової підтримки для сприяння впровадженню новітніх методик викладання. Практичне значення дослідження полягає в наданні вчителям та іншим педагогічним працівникам, що займаються викладанням української мови, інформації щодо ефективних інноваційних методик викладання, які сприятимуть поліпшенню якості навчання.

The article is devoted to the study of innovative approaches to teaching the Ukrainian language in Ukrainian educational institutions. The relevance of the study is due to changes in society, technological development and globalization, which pose the task of adapting and improving teaching methods to education. The purpose of the article is to develop ways to solve the problems associated with the introduction of innovative approaches to the methodology of teaching the Ukrainian language in Ukrainian educational institutions. To achieve this goal, the study solved a number of tasks: the essence of the concept of «innovation» in the context of education was defied; traditional and innovative approaches to the methods of teaching the Ukrainian language were analyzed; the problems of introducing innovative approaches in educational institutions of our country were outlined and ways to solve them were proposed. The study used general scientifi methods of cognition: induction and deduction, analysis and synthesis, association and analogy. The study found that traditional teaching methods have proven to be effctive, but the modern educational landscape requires the integration of innovative approaches to teaching the Ukrainian language, including interactive teaching methods, role-playing, game technologies, project-based, synchronous and asynchronous learning, the use of modern technical means, Internet resources and online platforms. Ukrainian educational institutions are gradually introducing the latest methods of teaching the Ukrainian language, but this process faces a number of obstacles. These include insuffient training of teachers, unwillingness to introduce innovative teaching methods, limited technological resources, lack of clear methodological guidelines for teachers on how to implement effctive innovative approaches, and limited fiancial resources. Solving these problems requires targeted initiatives, including training teachers, creating a favorable atmosphere for accepting change, expanding technological capabilities, providing clear guidelines for innovative practices, and allocating fiancial support to promote the introduction of new teaching methods. The practical signifiance of the study is to provide teachers and other pedagogical staf involved in teaching the Ukrainian language with information on effctive innovative teaching methods that will improve the quality of learning
Innovative approaches to the methodology of teaching the ukrainian language
Keywords: інновація; методики навчання; українська мова; інтерактивні методи викладання; проектне навчання; innovation; teaching methods; Ukrainian language; interactive teaching methods; project-based learning