Теоретичні підходи до визначення місця України у сучасному міжнародному економічному обміні - Мехович, Сергій Анатолійович; Лаушкін, Аркадій Миколайович; Захарченков, Олексій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті відзначено, що домінуюча роль в економіці тісно пов’язана з глобалізацією, яка, з одного боку, прискорює міжнародний обмін технологіями, ресурсами, сприяє розвитку міжнародної торгівлі, а з іншого – загострює конкуренцію на світовому ринку, поступово витісняючи його зі сфери матеріальних благ і послуг у світ знань, ідей та інформації. Це змінює характер і роль промислової політики, яка все більше підпорядковується завданню розробки чіткої інноваційної стратегії, спрямованої на створення ефективної інфраструктури з використанням новітніх комунікаційних та інформаційних технологій. Обгрунтовано, що базові економічні категорії становлять основу економічної політики у формуванні міжнародних економічних відносин. Акцентовано увагу на необхідність подальшого наукового впливу міжнародних торговельно-економічних зв’язків на економічний розвиток України. Зазначено, що в основі методології ретроспективного дослідження включення господарства України в систему міжнародних економічних відносин має лежати історико-інституційний підхід до вивчення економічних процесів і явищ в їх єдності, взаємообумовленості та взаємодії з іншими, неекономічними сферами економічного життя, у генетично-спадкоємному розвитку. Наведено чинники, які детермінують горизонтальні (мережеві) та вертикальні (ієрархічні) зв’язки між елементами світової системи господарства. Серед таких чинників історико-культурні та суспільно-політичні займають чільне місце поряд із техніко-економічними та організаційно-просторовими. Виділено базові економічні категорії, що становлять основу економічної політики у формуванні міжнародних економічних відносин Української економіки. Обгрунтовано, що Європейський Союз - одна з потенційних наддержав. Наведено основні відмінні риси євроінтеграційних механізмів. Розкрито основні результати включення України в систему міжнародного економічного обміну. Обгрунтовано, що економіка залишається тією сферою, яка змушує політиків і державних лідерів діяти в тому чи іншому напрямку. Це виражається в розробці моделі економічної політики країни, яка значною мірою впливає на поведінку суб'єктів господарювання, розвиток основних сфер діяльності та стратегії.

The article noted that the dominant role in the economy is closely related to globalization, which, on the one hand, accelerates the international exchange of technologies and resources, promotes the development of international trade, and on the other hand - sharpens competition on the world market, gradually displacing it from the sphere of material goods and services to the world of knowledge, ideas and information. This changes the nature and role of industrial policy, which is increasingly subordinated to the task of developing a clear innovation strategy aimed at creating an effective infrastructure using the latest communication and information technologies. It is substantiated that basic economic categories form the basis of economic policy in the formation of international economic relations. Attention is focused on the need for further scientific influence of international trade and economic relations on the economic development of Ukraine. It is noted that the historical-institutional approach to the study of economic processes and phenomena in their unity, interdependence and interaction with other, noneconomic spheres of economic life, in genetic-hereditary development should be the basis of the methodology of the retrospective study of the inclusion of the economy of Ukraine in the system of international economic relations. Factors that determine horizontal (network) and vertical (hierarchical) connections between elements of the world economic system are given. Among such factors, historical-cultural and socio-political factors occupy a prominent place along with technical-economic and organizational-spatial ones. The basic economic categories that form the basis of economic policy in the formation of international economic relations of the Ukrainian economy are highlighted. It is substantiated that the European Union is one of the potential superpowers. The main distinguishing features of European integration mechanisms are given. The main results of Ukraine's inclusion in the system of international economic exchange are revealed. It is justified that the economy remains the sphere that forces politicians and state leaders to act in one direction or another. This is expressed in the development of a model of the country's economic policy, which largely affects the behavior of business entities, the development of the main areas of activity and strategy.
Theoretical approaches to determining Ukraine's place in modern international economic exchange
Keywords: міжнародні економічні відносини; економічна політика; чинники; сфери діяльності; стратегія; international economic relations; economic policy; factors; areas of activity; strategy