Геолого-технологічні передумови відновлення та стабілізації видобутку газу на прикладі Шебелинського ГКР - Фик, Ілля Михайлович (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2023)
В роботі розглядаються та аналізуються основні результати розробки Шебелинського газоконденсатного родовища (ГКР) з точки зору можливого відновлення запасів газу в покладах, що розробляються за рахунок перетоків газу з глибоких горизонтів. Обґрунтовано, що при зниженні річного видобутку газу до 1700-1900 м3 видобуток буде компенсований перетоками. Відновлення запасів газу Шебелинського ГКР забезпечить довгострокову його розробку із щорічним видобутком не менше 1700 - 1800 млн. м3 (50-90 років). Показано, що станом на 01.01.2023 р., спостерігається річний видобуток газу в об’ємі 1800 млн. м3, що підтверджує попередні теоретичні прогнози.
Keywords: розробка; геологія; Шебелинське ГПУ; переток; тектоніка; видобуток газу; пластовий тиск