Трипараметровий метод вимірювань інформативних параметрів зразка стічних вод кондитерських виробництв - Себко, Вадим Вадимович; Здоренко, Валерій Георгійович; Защепкіна, Наталія Миколаївна; Барилко, Сергій (Хмельницький національний університет, 2025)
Досліджено розширення функціональних та технічних можливостей занурюваного вихорострумового перетворювача (ПЗВП), стосовно сумісного трипараметрового інформативного контролю питомої електричної провідності χ, відносної діелектричної проникності εrта температури t лужних стоків кондитерських виробництв. На основі занурюваного ПЗВП, який включає до себе тільки одну обмотку, яка може здійснювати дві функції: намагнічування зразка та вимірювання параметрів зразка стічних вод, досліджено трипараметровий метод вимірювань фізико-хімічних параметрів лужних стічних вод кондитерських виробництв. При цьому ПЗВП замість осердя використовує стовп рідини, що заповнює круглий наскрізний отвір в результаті занурювання ПЗВП у ємності зі стічною водою, тобто стовп лужної стічної води з відповідної ємності (прийомної камери, відстійники, ємності для усереднювання стоків, біологічних реакторів, стабілізаційних басейнів та ін.), який заповнюєотвір занурюваного ПЗВП є одночасно і осердям і зразком стічних вод,параметри якого підлягають вимірюванням. Оскільки, основними критеріями при виборі технології очищення концентрованих стічних вод переробних і харчових виробництв є склад води, за чисельними даними питомої електричної провідності χ, відносної діелектричної проникності εrтатемператури tлужних стоків можна визначити нормативні характеристики, на основі яких обирають оптимальний метод очищення стічних вод кондитерських виробництв. Наведено алгоритми вимірювальних і розрахункових процедур спільних вимірювань параметрів εr, χ і t. Отримано результати вимірювань питомої електричної провідності χt, відносної діелектричної проникності εrtта температури tзразка лужних стічних вод кондитерських виробництв.

The expansion of the functional and technical capabilities of the submersible eddy current converter (RCD) in relation to the compatible three-parameter informative control of specific electrical conductivity χ, relative dielectric constant ε has been investigatedr and temperature t of alkaline effluents of confectionery production. On the basis of the submersible RCD, which includes only one winding, which can perform two functions: magnetization of the sample and measurement of the parameters of the wastewater sample, a three-parameter method of measuring the physical and chemical parameters of alkaline wastewater of confectionery industries was investigated. At the same time, instead of a core, the RCDT uses a column of liquid that fills a round through hole as a result of immersion of the RCDT in containers with wastewater, i.e. a column of alkaline wastewater from the corresponding container (receiving chamber, sedimentation tanks, tanks for averaging wastewater, biological reactors, stabilization pools, etc.), which fills the hole of the submersible RCDT is both a core and a sample of wastewater, the parameters of which are to be measured. Since, the main criteria when choosing a technology for the treatment of concentrated wastewater from processing and food industries are the composition of water, according to numerical data of specific electrical conductivity χ, relative dielectric constant εr and temperature t alkaline effluents, it is possible to determine the normative characteristics, on the basis of which the optimal method of wastewater treatment of confectionery industries is chosen. Algorithms for measuring and computational procedures for joint measurements of ε parameters are givenr, χ and t. Results of measurements of specific electrical conductivity χt, relative dielectric constant εrt and temperature t sample of alkaline wastewater from confectionery industries.
Three-parameter method for measuring informational parameters of wastewater sample from confectionery factories
Keywords: кондитерські виробництва; райони населених пунктів; лужні стічні води; виробничі ємності; занурюваний вихорострумовий перетворювач; осердя перетворювача; теорія електричних сигналів та кіл; стовп рідини; вихорострумовий метод; інформаційна надмірність; алгоритми вимірювального контролю; confectionery production; populated areas; alkaline wastewater; production tanks; submerged eddy current transducer; transducer core; theory of electrical signals and circuits; liquid column; eddy current method; information redundancy; measurement control algorithms