Використання ментальних карт у підготовці викладачів ВМНЗ - Долгопол, Олена (НТУ "ХПІ", 2018)
Стаття присвячена використанню ментальних карт у підготовці викладачів у закладах післядипломної медичної освіти. У статті обґрунтована позиція автора щодо співвіднесення понять "техніка", "технологія", "метод" відповідно до ментальних карт. За притаманними ознаками запропоновано розглядати ментальні карти як технологію навчання. Відповідно до андрагогічних принципів навчання зосереджено увагу на особливостях застосування ментальних карт у післядипломній освіті викладачів. Зазначено їх переваги і недоліки під час використання на різних етапах лекційних, семінарських та практичних занять з позицій викладача та слухачів. З прогресом інформаційно-комунікаційних технологій наголошено на можливостях розвитку зазначеної технології під час навчання слухачів на циклах тематичного удосконалення з педагогіки.

The paper presents the use of the mind maps in the teachers’ training in institutions of postgraduate medical education. According to the mind maps the correlation of such concepts as «technology», «technology» and «method» has been clarified. Their analysis has proved that mind maps should consider as a training technology. In graduate education of teachers the attention is focused on the use of features of mind maps according to andragogical training principles. Their advantages and disadvantages have been analyzed during use at various stages of lectures, seminars and practical classes according to the teacher and the listeners. The achievement of information and communication technologies has contributed to the improvement of this technology during training on cycles of thematic improvement in pedagogy.
The use of mind maps in the teachers’ training at medical institutions of higher education
Keywords: післядипломна освіта; технологія навчання; навчання дорослих; заклад післядипломної медичної освіти; післядипломна освіта викладачів; mind maps; postgraduate education; training technology; adult education; institution of postgraduate medical education; teachers’ postgraduate education