Державна транспортна політика Європейського Союзу: моделі та досвід для України - Жебєлев, Ігор Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті опрацьовано теоретичні засади формування та реалізації державної транспортної політики ЄС та запропоновано шляхи імплементації кращого зарубіжного досвіду в умовах повоєнної України. Обґрунтовано існування чіткого розуміння в розвинених державах світу стратегічної ролі транспортної галузі у забезпеченні реального суверенітету країни. Визначено ключові завдання транспортної політики Європейської економічної спільноти, зокрема, розширення взаємозв’язку мультимодальних транс’європейських та регіональних транспортних мереж, декарбонізація та цифровізація транспортних послуг і інфраструктури. Доведено, що пришвидшення входження України до ЄС передбачає у публічно-управлінському плані – узгодження українського та європейського законодавства шляхом імплементації нормативно-правових документів ЄС, реформування української державної транспортної політики відповідно до стандартів ЄС.

The article elaborates the theoretical foundations of the formation and implementation of the state transport policy of the EU and suggests ways of implementing the best foreign experience in the conditions of post-war Ukraine. The existence of a clear understanding in the developed countries of the world of the strategic role of the transport industry in ensuring the real sovereignty of the country is substantiated. The key tasks of the transport policy of the European Economic Community are defined, in particular, the expansion of interconnection of multimodal trans-European and regional transport networks, decarbonization and digitalization of transport services and infrastructure. It has been proven that speeding up Ukraine’s accession to the EU requires, in terms of public management, the harmonization of Ukrainian and European legislation through the implementation of EU regulatory documents, reforming Ukrainian state transport policy in accordance with EU standards.
State transport policy of the European Union: models and experience for Ukraine
Keywords: публічне врядування; транспорт; транспортна інфраструктура; державна транспортна політика; Європейський Союз; public governance; transport; transport infrastructure; state transport policy; European Union