Удосконалення технології вилучення восків із вторинних продуктів олійно-жирової галузі - Омельченко, Юлія Євгенівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06. – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2017. Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню перспективної технології вилучення восків з відпрацьованого фільтрувального порошку. Експериментально підтверджено, що воски можуть бути вилученні з поверхні фільтрувального порошку екстрагуванням сумішшю нижчих спиртів (сивушна олія ‒ відхід виробництва етанолу) або гексаном і відокремлені від олії соняшникової шляхом їх кристалізації з розчинів розчинників, з виходом восків понад 98 % від загальної кількості восків у відпрацьованому фільтрувальному порошку. Експериментальним шляхом та з використанням апроксимаційних поліномів визначено раціональні технологічні параметри вилучення восків з відпрацьованого фільтрувального порошку гексаном та сивушної олії. Науково обґрунтовано технологію вилучення восків з використанням реакції етанолізу безпосередньо на поверхні фільтрувального порошку та визначено, що утворена реакційна суміш є екстрагентом для восків які за її допомогою можуть бути вилучені з фільтрувального порошку, та відокремлені з цієї суміші шляхом кристалізації. За результатами експериментальних досліджень доведено, що за визначеними раціональними умовами етанолізу вихід восків чиниться понад 85 % від загальної кількості восків у відпрацьованому фільтрувальному порошку. Запропонованих технології вилучення восків дозволяють в значній мірі знизити загальні втрати олії і зменшити витрати фільтрувального порошку в ході процесу рафінування та отримати воски як товарний продукт. Доведена економічна та екологічна ефективність запропонованих технології.

Thesis for a candidate degree in technical sciences, specialty 05.18.06. – technology of fats, essential oils and perfumery and cosmetic products. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2017. The thesis is devoted to scientific substantiation of advanced technology for extracting wax from waste filter powder. It has been experimentally proven that waxes can be removed from the surface of the filter powder by extraction with a mixture of lower alcohols (fusel oil - waste from ethanol production) or hexane and separated from sunflower oil by their crystallization from solvent solutions. In this case wax yield was more than 98% of the total amount of waxes in the waste filter powder. Experimentations and approximation polynomials have determined the rational technological parameters of extracting waxes from the spent filtering powder with hexane and fusel oil. The technology of waxes extraction via ethanolysis reaction directly on the surface of the filter powder was scientifically grounded, and it was determined that the reaction mixture formed is an extractant for waxes and can be removed from the filter powder by separation from the mixture by crystallization. According to results of experimental studies, it was proven that under above determined rational conditions of ethanolysis, the yield of waxes was more than 85% of the total amount of waxes in the waste filter powder. The proposed wax extraction technology can greatly reduce overall oil losses and reduce the cost of filtering powder during oil refining process and obtain waxes as a commercial product. The economic and environmental efficiency of the proposed technology was proven.
Development of technology of extracting wax from secondary products of oil and fat industry
Keywords: воски; екстрагування ліпідів; каталітичний етаноліз; відпрацьований фільтрувальний порошок; сивушна олія; гексан; дисертації; waxes; lipid extraction; catalytic ethanolysis; spent filter powder; fusel oil; hexane; 665.36