Спосіб виробництва суцільних профілів з Al-Mg-Sc сплавів - Фролов, Ярослав Вікторович; Андреєв, Віталій Валерійович; Ашкелянець, Антон Володимирович; Коноводов, Дмитро Володимирович; Самсоненко, Андрій Анатолійович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2020)
Винахід належить до галузі обробки металів тиском і може бути використаний в металургійній, металообробній промисловості, на заводах вторинних кольорових металів та ін. Спосіб виробництва суцільних профілів із Al-Mg-Sc сплавів включає розливку заготовок зі сплаву та подальшу їх обробку тиском. Як вид обробки тиском використовують пряме гаряче пресування, причому перед пресуванням виконують операції гарячого осадження в інтервалі величин уковування 1,25…1,66 і гарячого протягання в інтервалі величин уковування 1,1…1,25. Ліквідація структурної неоднорідності в заготовках під гаряче пресування виконується за рахунок проведення попередньої обробки тиском, замість високотемпературної довготривалої гомогенізаційної обробки та загартування. Використання операцій осадження та протягання перед пресуванням забезпечує зменшення розміру зерна матеріалу, що деформується, та гомогенізацію структури металу у поперечному перерізу заготовки. Вирівнювання структури здійснюється за рахунок того, що при послідовному виконанні операцій осадження та протягання відбувається інтенсивне накопичення знакозмінної деформації в об'ємі заготовки.
Keywords: патенти; винаходи; обробка металів тиском; металургійна промисловість; хімічні реакції; машинобудування