Формування складових механізму внутрішньофірмового трансферу технологій на засадах інтрапренерства - Маслак, Марія Володимирівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». – Харків, 2017. У дисертації сформовано організаційні та економічні положення складових механізму внутрішньофірмового трансферу власних технологічних розробок машинобудівного підприємства на засадах інтрапренерства. Економічна складова цього механізму включає в себе блок техніко-економічних показників роботи підприємства та систему ефектів, здатних в своїй сукупності об’єктивно оцінювати дію процесу трансферу технологій. Розроблено інтегральний стандартно-індексний підхід до визначення вартості технологій промислового призначення, який включає в себе стандартну (визначається базова вартість технологічного продукту) і індексну (враховує широкий спектр додаткових ринкових, економічних та технічних переваг технології) складові. Запропоновано методичні положення ідентифікації вектору розвитку системи внутрішньофірмового трансферу технологій господарюючого суб’єкта за допомогою порівняння внутрішніх можливостей розвитку підприємства та рівня сприятливості зовнішнього середовища. Обґрунтовано варіанти розвитку системи трансферу технологій машинобудівного підприємства на основі сценарного підходу.

Dissertation on competition of a scientific degree of candidate of economic sciences, specialty 08.00.04 – economy and management of enterprises (economic activities). – National technical University «Kharkiv Polytechnic Institute». – Kharkov, 2017. In the thesis formed a conceptual organizational and economic situation of the mechanism of intra company transfers proprietary technologies of machine-building enterprise on the principles of entrepreneurship. The economic component of this mechanism consists of technical and economic performance of enterprises and the system of effects together to objectively evaluate the effect of the technology transfer process. Developed integrated standard an index approach to determining the value of technologies for industrial use, which includes the standard (as determined by the basic cost of technological product) and the index (takes into account a wide range of market, economic and technical advantages of the technology) components. The proposed methods identify the vector of development of system of intrafirm technology transfer of an economic entity by comparing the internal capabilities of its development and the level of favorability of the external environment. Justified options for the development of technology transfer system machine-building enterprises on the basis of a scenario approach.
The formation mechanism of intra-firm technology transfer based on the principles of entrepreneurship
Keywords: економіка підприємства; трансфер технологій; трансфер внутрішньофірмовий; інтрапренерство; ефективність економічна; управління інноваціями; комерціалізація; вартість технологій; economy of enterprise; technology transfer; intra-firm transfer; efficiency; commercialization; management of innovations; 347.77.043