ChatGPT як інноваційний помічник в управлінні фінансовою стійкістю - Гаврик, Аліна Андріївна; Назарова, Тетяна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Досліджено роботу штучної інтелектуальної системи, яка базується на моделі глибокого навчання Generative Pre–trained Transformer. Зазначено, що вивчення штучного інтелекту в сучасному світі є одним з найважливіших та найшвидше розвиваючихся напрямків технологій. Розглянуто останні наукові праці та виділено ключові результати науковців. Проаналізовано основні принципи роботи системи та її можливості використання в оцінці фінансової стійкості підприємств. Зауважено зростання світового обсягу інвестицій в сферу розвитку штучного інтелекту та машинного навчання в останнє десятиліття та прогнозне значення збільшення інвестиції в найближчі роки.. Розглянуто основні способи впливу ChatGPT на фінанси та його здатність обробляти складні фінансові запити. Представлено практичне використання моделі та обгрунтовано можливості її функціонування в пошуку рішень і допомоги в аналізі фінансової стійкості. Надано основну інформацію щодо методів покращення фінансової стійкості підприємства через аналіз фінансових даних та прогнозування різних сценаріїв. Використано ChatGPT для аналізу фінансової стійкості підприємства на прикладі неіснуючої компанії, згенерованої штучним інтелектом. Розкрито аналіз показників фінансової стійкості з розрахунками, що підтвердили фінансову стійкість підприємтсва з можливими ризиками до врахування. Виявлено переваги та недоліки моделі та зроблено висновки щодо доцільності використання її в реальних умовах. Визначено, що використання ChatGPT для аналізу фінансової стійкості підприємства потребує обережності та врахування досліджених проблем. Надано рекомендації, щодо покращення роботи алгоритму машинного навчання для виявлення специфічних фінансових термінів та їх зв'язків, а також для зниження шуму в текстах та вдосконалення функцій з графічним представленням даних.

The operation of an artificial intelligent system based on the Generative Pre–trained Transformer deep learning model was studied. It is noted that the study of artificial intelligence in the modern world is one of the most important and fastest developing areas of technology. The latest scientific works are reviewed and the key results of scientists are highlighted. The main principles of the system's operation and its possibilities of use in assessing the financial stability of enterprises are analyzed. The growth of global investment in the field of artificial intelligence and machine learning in the last decade and the projected value of the increase in investment in the coming years are noted. The main ways ChatGPT affects finance and its ability to process complex financial requests are considered. The practical use of the model is presented and the possibilities of its functioning in the search for solutions and assistance in the analysis of financial stability are substantiated. Basic information is provided on methods of improving the financial stability of the enterprise through the analysis of financial data and forecasting of various scenarios. ChatGPT was used to analyze the financial stability of the enterprise using the example of a defunct company generated by artificial intelligence. An analysis of financial stability indicators with calculations that confirmed the financial stability of the enterprise with possible risks to be taken into account was disclosed. Advantages and disadvantages of the model were identified and conclusions were drawn regarding the expediency of using it in real conditions. It was determined that the use of ChatGPT to analyze the financial stability of the enterprise requires caution and consideration of the investigated problems. Recommendations are given to improve the operation of the machine learning algorithm to identify specific financial terms and their relationships, as well as to reduce noise in texts and improve functions with graphical data presentation.
ChatGPT as an innovative assistant in financial stability management
Keywords: штучний інтелект; алгоритм машинного навчання; тайм–менеджмент; чат–бот; artificial intelligence; machine learning algorithm; time management; chatbot