Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) з навчальної дисципліни "Фазові співвідношення в металевих матеріалах" - Білозеров, Валерій Володимирович; Волков, Олег Олексійович; Протасенко, Тетяна Олександрівна; Реброва, Олена Михайлівна; Субботіна, Валерія Валеріївна; Субботін, Олександр Володимирович; Шевченко, Світлана Михайлівна; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Навчальна дисципліна «Фазові співвідношення в металевих матеріалах» належить до циклу навчальних дисциплін професійної підготовки бакалаврів освітньої програми «Прикладне матеріалознавство, новітні технології та комп’ютерний дизайн матеріалів» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 132 «Матеріалознавство». В системі підготовки фахівців у вищих навчальних закладах актуальним є індивідуально-орієнтований підхід в організації навчання студентів, що визначено нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки. За цих умов індивідуальне завдання (розрахунково-графічне завдання), як одна із форм індивідуального завдання, є складовою програми підготовки з навчальної дисципліни «Фазові співвідношення в металевих матеріалах». Метою виконання індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) є підготовка студентами аналітичних та узагальнюючих матеріалів. При підготовці індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) студенти повинні отримати навички опрацювання літературних джерел, складання плану індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) та розкриття теми з використанням нормативного та практичного матеріалу, особистого досвіду тощо. Дана форма письмової роботи базується на реферуванні окремих питань за обраною тематикою з літературних джерел, а також можливому виконанні деяких розрахунків, якщо це необхідно для розв’язання певних завдань. Вона призначена для поточного або підсумкового закріплення навчального матеріалу та контролювання знань і навичок, набутих студентами в процесі навчання. Виклад матеріалу в розрахунковому завданні повинно мати чітку логічну послідовність згідно з обраною темою, власне аналізування та узагальнення інформації, отриманої з досліджених літературних джерел, творчий підхід до теми. Індивідуальне завдання (розрахунково-графічне завдання) широко використовується в навчальному процесі як спосіб оцінювання не тільки знань студента, а ще і його вміння опрацьовувати та аналізувати джерела інформації. Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) з навчальної дисципліни «Фазові співвідношення в металевих матеріалах» призначені для ознайомлення студентів з основними вимогами до робіт такого типу, правилами оформлення та основними критеріями оцінювання. Виконання студентом індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) стимулює творчі здібності та дозволяє повністю розкрити його потенціал до самостійної роботи. Під час написання індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) відбувається узагальнення та структурування знань за його тематикою, тому вибір тематики індивідуального завдання (розрахунково-графічного завдання) слід проводити з урахуванням подальшої роботи студента в даному напрямку.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; матеріалознавство; металознавство; металеві матеріали; прикладне матеріалознавство