Дослідження бренду роботодавця у кадрово-мотиваційному контексті, як складової економічного розвитку підприємства - Гуцан, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У наданій статті виконано наукометричну систематизацію поняття «бренд роботодавця» з метою його більш глибокого вивчення та максимального практичного застосування на вітчизняних підприємствах в сучасних умовах. Здійснено комплексне дослідження поняття «бренд роботодавця» у кадрово-мотиваційному контексті, як складової економічного розвитку підприємства в Україні. Виконано виділення низки науковців, які займалися питаннями наукових, методичних, практичних досліджень з зазначеного напрямку. В обраному напрямку дослідження здійснено виокремлення науковців та фахівців, які досліджували певні аспекти поняття «бренд роботодавця» з врахуванням певних мотиваційно-орієнтованих аспектів. На основі аналізу та застосування логіко-аналітичних дій виконано кадрово-мотиваційне вивчення низки понять «бренд роботодавця» з урахуванням авторської точки зору. Визначено, що мотиваційній складовій в визначенні поняття «бренд роботодавця» приділялась, на думку автора, не достатньо істотна увага. На основі авторського бачення виконано удосконалення та розширення мотиваційно-орієнтованого підґрунтя формування бренду роботодавця і виділення відповідної система мотиваційно-орієнтованих факторів формування бренду роботодавця. В рамках системи мотиваційно-орієнтованих компонент бренду роботодавця, з урахуванням напрямку дослідження та авторського бачення, запропоновано виділяти такі мотиваційно-орієнтовані компоненти бренду роботодавця, як: матеріальна, не матеріальна, соціальна, культурна, професійна-кваліфікаційна, функціонально-фізіологічна та психологічна. Виконано опис наведених мотиваційно-орієнтовані компонент бренду роботодавця з урахуванням авторської точки зору. На основі виділення мотиваційно-орієнтовані компонент автором здійснення удосконалення поняття «бренд роботодавці» у кадрово-мотиваційному контексті з метою більш широкого практичного застосування. The article provides a scientometric systematisation of the concept of ‘employer brand’ with a view to its deeper study and maximum practical application at domestic enterprises in modern conditions. A comprehensive study of the concept of ‘employer brand’ in the personnel and motivational context as a component of the economic development of enterprise in Ukraine has been carried out. A number of scholars who have been engaged in scientific, methodological, and practical research in this area have been identified. In the chosen direction of research, the article allocates scholars and specialists who have studied certain aspects of the concept of ‘employer brand’, taking into account certain motivationally oriented aspects. On the basis of analysis and application of logical and analytical actions, a personnel-motivational study of a number of concepts of ‘employer brand’ is carried out, taking into account the author's point of view. It is determined that the motivational component in the definition of the concept of ‘employer brand’, in the author's opinion, has not been given sufficient attention. On the basis of the author's vision, the article improves and expands the motivation-oriented basis for the formation of the employer brand and allocates a corresponding system of motivation-oriented factors of formation of the employer brand. Within the system of motivation-oriented components of the employer brand, taking into account the direction of the study and the author's vision, it is proposed to allocate such motivation-oriented components of the employer brand as: material, non-material, social, cultural, professional-qualification, functional-physiological and psychological. A description of these motivation-oriented components of the employer brand is made, taking into account the author's point of view. Based on the allocation of motivation-oriented components, the author improves the concept of ‘employer brand’ in the personnel and motivational context with a view to wider practical application.
Study of the employer's brand in the staff and motivational context as a component of the economic development of the enterprise
Keywords: дослідження; бренд; роботодавець; кадри; мотивація; підприємство; розвиток; ринок праці; імідж; аналіз; систематизація; компоненти; research; brand; employer; personnel; motivation; enterprise; development; labour market; image; analysis; systematisation; components