Розробка непрямого відбору проб водню з безмембранної електролізної комірки - Зіпунніков, Микола Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В роботі представлено спосіб відбору проб водню з електролізної комірки для подальшого аналізу складу згенерованого газу. Вирішуючи завдання відбору проби водню нами використовувалась система «електролізна комірка – сепаратор водню – заповнена дистильованою водою газова піпетка». Система забезпечує подачу виробленого в електролізній комірці водню до газової піпетки без змішування з атмосферними газами. Відбір проб водню (кисню) безпосередньо з електролізера для подальшого аналізу проводився без вакуумування ємностей для накопичення газу та з’єднувальних трубопроводів. Метою роботи є розробка та відпрацювання непрямого відбору проб водню з електролізної комірки без вакуумування додаткового обладнання. Методика проведення розробленого непрямого відбору забезпечує чистоту та представництво проби згенерованого в електролізній комірці газу. Система надає можливість транспортувати вироблений в електролізній комірці водень до газової піпетки без змішування з атмосферними газами. Повільне заповнення накопиченим згенерованим воднем газової піпетки дозволяє повністю витиснути з неї дистилят без залишків крапель рідини на стінках піпетки.

The paper presents a method of hydrogen sampling from an electrolysis cell for further analysis of the composition of the generated gas. Solving the problem of hydrogen sampling, the system "electrolytic cell - hydrogen separator - gas pipette filled with distilled water" was used. The system ensures the supply of hydrogen produced in the electrolysis cell to the gas pipette without mixing with atmospheric gases. Sampling of hydrogen (oxygen) directly from the electrolyzer for further analysis was carried out without evacuating the gas storage tanks and connecting pipelines. The purpose of the work is the development and testing of indirect sampling of hydrogen from an electrolysis cell without vacuuming additional equipment. The developed method of indirect selection ensures the purity and representativeness of the gas sample generated in the electrolysis cell. The system makes it possible to transport the hydrogen produced in the electrolysis cell to the gas pipette without mixing it with atmospheric gases. Slowly filling the gas pipette with the accumulated generated hydrogen allows you to completely squeeze the distillate out of it without remaining drops of liquid on the walls of the pipette.
Development of indirect hydrogen sampling from a membraneless electrolysis cell
Keywords: водень; електролізна комірка; відбір проб; дистильована вода; hydrogen; electrolysis cell; sampling; distilled water