Поняття, зміст та функціональні складові економічної безпеки промислового підприємства - Мірошниченко, Яна Олександрівна; Фощій, Петро Миколайович; Угрімова, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті досліджено та узагальнено теоретичні основи економічної безпеки промислового підприємства. Було виявлено, що термін «безпека» має комплексний характер, оскільки застосовується в різних науках, і що в економічній теорії відрізняють кілька видів безпеки за змістом, тобто в залежності від сфер громадського життя і напрямків людської діяльності. На основі аналізу наукової літератури виділено п'ять підходів до визначення сутності «економічної безпеки підприємства». Перший підхід до визначення економічної безпеки підприємства заснований на використанні поняття захищеності від загроз. Другий підхід, який полягає в тому, що економічна безпека підприємства розглядається як стан ефективного використання ресурсів, який тісно пов'язаний з першим підходом. Відповідно до третього підходу, економічна безпека підприємства визначається з позиції здатності до стабільного функціонування та розвитку. Відповідно до наступного підходу, економічна безпека визначається як наявність конкурентних переваг. Згідно останнього погляду – економічна безпека розглядається як можливість досягнення цілей. Зазначається, що низка авторів дотримується одночасно кількох підходів. На основі проведеного дослідження зроблено висновок, що економічна безпека – це такий стан промислового підприємства, при якому воно, використовуючи свої ресурси, здатне забезпечити ефективне функціонування та розвиток. Промислове підприємство з високим рівнем економічної безпеки здатне своєчасно реагувати та протистояти негативному впливу внутрішніх та зовнішніх факторів. Оскільки в даному дослідженні розглядається безпека промислового підприємства з економічної точки зору, для об'єктивної оцінки економічної безпеки пропонується виділення чотирьох функціональних складових: фінансова, виробничо-збутова, техніко-технологічна та кадрова, що є основою економічної діяльності будь-якого промислового підприємства.

The article examines and summarizes the theoretical foundations of the economic security of an industrial enterprise. It was found that the term "security" has a complex character, as it is used in various sciences, and that in economic theory, several types of security are distinguished by content, that is, depending on the spheres of public life and directions of human activity. Based on the analysis of the scientific literature, five approaches to determining the essence of the "economic security of the enterprise" have been identified. The first approach to determining the economic security of an enterprise is based on the concept of security against threats. The second approach, which consists in the fact that the economic security of the enterprise is considered as a state of efficient use of resources, which is closely related to the first approach. According to the third approach, the economic security of the enterprise is determined from the position of the ability to stable functioning and development. According to the following approach, economic security is defined as the presence of competitive advantages. According to the last view, economic security is considered as an opportunity to achieve goals. It is noted that a number of authors follow several approaches at the same time. On the basis of the conducted research, it was concluded that economic security is such a state of an industrial enterprise, in which it, using its resources, is able to ensure effective functioning and development. An industrial enterprise with a high level of economic security is able to respond in a timely manner and resist the negative impact of internal and external factors. Since this study examines the security of an industrial enterprise from an economic point of view, for an objective assessment of economic security, it is proposed to distinguish four functional components: financial, production-sales, technical-technological, and personnel, which are the basis of the economic activity of any industrial enterprise.
Concept, content and functional components of economic security of an industrial enterprise
Keywords: безпека; економічна безпека; промислове підприємство; складові економічної безпеки; поняття економічної безпеки; зміст економічної безпеки; safety; economic security; industrial enterprise; components of economic security; concept of economic security; content of economic security