Дослідження ринку електричної енергії України: економічний аспект - Ларка, Людмила Сергіївна; Масюкова, Людмила Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Аналіз економічної складової нового ринку електричної енергії дозволяє визначити можливість забезпечення конкурентних переваг підприємства за рахунок зменшення енергомісткості продукції, що є актуальною проблемою дослідження. Мета статті – дослідити можливості нового ринку електричної енергії для підприємств та визначити напрями нарощування їх конкурентних переваг. Новий ринок електричної енергії розглядається як можливість інтегрування енергетичного ринку України в загальноєвропейський простір. Перешкодами на шляху нового ринку електричної енергії є незадовільний стан мереж, небезпека кібератак, залежність від постачальників ресурсів, значний рівень заборгованості на оптовому ринку електричної енергії. В умовах нового ринку електроенергії підприємству доцільно розробляти стратегію в галузі організації електропостачання як частину його стратегічного набору. Лімітування концентрації ризиків та диверсифікація портфелю угод з енергопостачаючими компаніями розглядаються як найбільш ефективні заходи з мінімізації ризиків в системі управління ризиками підприємства на новому ринку електричної енергії. Виділені кон’юнктуроутворюючі фактори на ринку електричної енергії: конкурентна ситуація на ринку, платоспроможність споживачів електричної енергії, інвестиційна привабливість енергетичної галузі, інтенсивність використання альтернативних джерел енергії. Забезпечення конкурентних переваг підприємства в умовах нового ринку електричної енергії досліджується з позиції ресурсного та поведінкового підходів. Оптимізація структури собівартості продукції підприємства за рахунок зменшення енергетичної складової розглядається як частина організаційних заходів з удосконалення управління ресурсним потенціалом підприємства. Зроблено висновок про сприятливий вплив нової конкурентної моделі ринку електричних послуг на суб’єкти цього ринку.

Analysis of the economic component of the new electric power market allows determining the possibility of ensuring the competitive advantages of an enterprise by reducing the energy intensity of products, which is a pressing issue of the study. The purpose of the article is to explore the possibilities of a new electric power market for enterprises and to determine the directions for increasing their competitive advantages. A new electricity market is seen as an opportunity to integrate the energy market of Ukraine into the pan-European space. Obstacles to the new electricity market are the unsatisfactory condition of networks, the danger of cyber-attacks, dependence on resource providers, and a significant level of debt on the wholesale electricity market. Under the conditions of a new electricity market, an enterprise should develop a strategy in the field of power supply organization as part of its strategic set. Limiting risk concentrations and diversifying the portfolio of contracts with energy supplying companies are considered as the most effective measures to minimize risks in the enterprise’s risk management system in the new electricity market. Dedicated conjuncture factors in the electricity market are the competitive situation in the market, the solvency of consumers of electricity, the investment attractiveness of the energy field, the intensity of use of alternative energy sources. Ensuring the competitive advantages of the enterprise in the new electricity market is investigated from the perspective of the resource and behavioral approaches. Optimization of the cost structure of the enterprise’s products, by reducing the energy component, is considered as part of the organizational measures to improve the management of its resource potential. The conclusion is made about the favorable influence of the new competitive model of the market of electric services on the subjects of this market.
Investigation of the electrical energy market of ukraine: economic aspect
Keywords: енергомісткість продукції; конкурентна модель; монополістична модель; балансуючий ринок; енергоефективність; конкурентні переваги; energy intensity of products; electric power market; competitive model; monopolistic model; balancing market; energy efficiency; competitive advantages