Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень - Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Рибачок, Альбіна Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2016)
В статті представлено новий спосіб виробництва гірких настоянок, який полягає в екстрагуванні водою пряно-ароматичної сировини з подальшим концентруванням екстрактів та купажуванні з водно-спиртовою сумішшю. Режими виробництва уточнювалися за допомогою експериментально-статистичних методів математичного моделювання. Було підібрано оптимальні режими проведення процесу екстрагування сировини для отримання основних складових настоянки та забезпечення її високої якості. При цьому готова настоянка проявлятиме загальнозміцнюючий ефект на організм людини та матиме короткі терміни виробництва.

Essence of method of production of bitter is tinctures consists in the following. At first dry powders spicily aromatic raw material does release from different admixtures and separately extract water at permanent interfusion and temperature 40ºC with subsequent filtration and concentration to the set maintenance of dry matters. The next technological stage is mix of extracts with an alcohol to durability 40% at. The eventual stage of production is mix of extracts and solution of honey. For a receipt and analysis of experimental data, the multivariable experiment of type was planned 2² and 3n and the used methods of determination of vitamin C and phenolic compounds. For processing of experimental data used experimentally statistical methods of mathematical design.
Improvement technology of production of bitter tinctures through the mathematical and statistical methods of researches
Keywords: процес екстрагування; гідромодуль; вітамін С; фенольні сполуки; process of extracting; vitamin C; phenolic compounds