Особливості розрахунку трубопроводів, що транспортують газорідинні суміші - Братах, Михайло Іванович; Скрильник, К. Ю.; Донський, Дмитро Федорович; Бурова, Марина Яківна; Варавіна, Олена Павлівна (Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2013)
На основі систематизації літературних джерел нормативної документації і патентного пошуку представлений алгоритм розрахунків параметрів гідравлічного стану трубопроводів, які транспортують багатофазові потоки, до складу яких можуть входити нафта, конденсат, вода, механічні домішки і газ. Представлений алгоритм дає можливість оцінювати перепади тиску на ділянках трубопроводів та зміну маси рідини у трубі відповідно циклу "стискання – розширення" газових шапок в перевальних точках системи.

Based on systematic literature , regulatory documentation and patent search algorithm is presented for calculating the parameters of hydraulic condition of pipelines transporting multiphase flows, which may contain oil, condensate, water, gas and mechanical impurities. The algorithm makes it possible to evaluate the pressure drop in the pipeline sections and the change in mass of the fluid in the pipe , respectively, the cycle of "compression – expansion" gas caps in the crossover points of the system.
Keywords: нормативна документація; багатофазове середовище; перевальні точки; алгоритм; параметри гідравлічного стану