Поведінкові передумови нової інституційної економіки - Тимошенков, Ігор Владиславович; Нащекіна, Ольга Миколаївна (Народна українська академія, 2015)
Визначено зміст головних поведінкових передумов нової інституційної економіки, якими запропоновано вважати обмежену раціональність економічних агентів та їхню схильність до опортуністичної поведінки. Доведено необхідність удосконалення принципів і підходів щодо класифікації рівнів раціональності поведінки економічних агентів та запропоновано авторську класифікацію, яка визначає і описує чотири основні рівні раціональності: абсолютну або необмежену раціональність, псевдораціональність, субраціональність та ірраціональність. Розмежовані і порівняні між собою уявлення і ставлення до вихідних поведінкових передумов неокласичної теорії в старому (традиційному) інституціоналізмі і новій інституційній економіці.

The meaning of the main behavioral assumptions of the new institutional economics, which include bounded rationality of economics agents and their inclination toward opportunistic behavior, is defined. The necessity of refining principles of and approaches to classifying the levels of rationality of economic agent behavior is substantiated, and a classification is proposed, within which four basic levels of rationality – absolute or unbounded rationality, pseudorationality, subrationality, and irrationality – are described. Basic ideas of old (traditional) institutionalism and the new institutional economics as well as their attitudes toward the key behavioral assumptions of neoclassical economics are differentiated and compared.
Behavioral assumptions of the new institutional economics
Keywords: нова інституційна економіка; економічна поведінка; обмежена раціональність; абсолютна раціональність; псевдораціональність; субраціональність; ірраціональність; new institutional economics; economic behavior; bounded rationality; absolute rationality; pseudorationality; subrationality; irrationality