Зовнішньоекономічна діяльність машинобудівних підприємств на основі кластерного підходу - Виноградов, Володимир Володимирович (НТУ "ХПІ", 2017)
Пропонується бенчмаркінг кластерів Республіки Польщі з встановленням кореляційного зв’язку в контексті формування спільних транскордонних кластерів Польщі і України, як основного механізму інноваційних змін і розвитку конкурентоспроможності економіки країн. Зроблено висновки про направленість кластерів на підвищення економічного розвитку як регіону так і країни вцілому. Встановлено доцільність застосування в Україні досвіду кластерного підходу Республіки Польщі до розбудови економіки та продовження дослідження впливу кластерного підходу на інтернаціоналізацію кластерного об’єднання, а саме доцільності залучення до структури кластера членів з найбільш приближеного зовнішньоекономічного регіону і подальшого формування спільних транскордонних кластерів.

Proposed benchmarking clusters of Poland with the establishment of correlation in the context of joint cross-border clusters Poland and Ukraine as the main mechanism for innovative changes and development of competitive economies. The conclusions of the orientation of clusters to enhance economic development in the region and the country overall. Established expediency of application in Ukraine experience of Poland cluster approach to the development of the economy and the continued study of the effect of cluster approach internationalization of cluster associations, namely the advisability of attracting cluster members to the structure of the most approaching foreign trade region and further formation of joint cross-border clusters.
Foreign trade building enterprises on the basis of cluster approach
Keywords: транскордонні кластери; бенчмаркінг; інновації; ринки збуту; cluster approach; cross-border clusters; benchmarking of clusters