Процес формування ключових компетенцій підприємства - Іпполітова, Інна Ярославівна (Wydawnictwo wyższej szkoły technicznej w Katowicach, 2024)
В статті було визначено, що для підприємств важливо бути конкурентоспроможними у довгостроковому періоді, тому вони повинні постійно посилювати свій стратегічний потенціал і створювати складновідтворювані стійкі конкурентні переваги. Саме це можна досягти тільки шляхом постійного розвитку наявних ключових компетенцій та створенням нових у відповідь на швидкі зміни зовнішнього середовища. Формування та підтримання таких переваг є ключовим елементом для зміцнення конкурентних позицій на ринку. Досліджено теоретичні аспекти понять “ключова компетенція підприємства” та зміст, який вкладають у цю дефініцію науковці. Також було розглянуто процес подальшого розвитку та удосконалення окремих понять щодо певних аспектів функціонування компетентної організації. Детальне дослідження сутності, ролі та значення компетенції як джерела конкурентних переваг підприємства з метою довгострокового функціонування підприємства дало змогу сформувати послідовність формування ключових компетенцій. Запропонована послідовність формування ключових компетенцій підприємства допомагає системно та ефективно зрозуміти процес їх формування, що дозволяє підприємству створювати унікальні переваги й зміцнювати свої позиції на ринку. Формування, імплементація в діяльність та розвиток ключових компетенцій підприємства значно впливають на його конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі через створення унікальних конкурентних переваг у порівнянні з конкурентами. The article identifis that it is important for enterprises to be competitive in the long term, so they must constantly strengthen their strategic potential and create hard-to-reproduce sustainable competitive advantages. These can only be achieved through the continuous development of existing core competencies and the creation of new ones in response to rapid changes in the external environment. Formation and maintenance of such advantages is a key element for strengthening competitive positions in the market. The article examines the theoretical aspects of the concept of “core competence of an enterprise” and the content of this defiition by foreign and domestic scholars. The author also considers the process of further development and improvement of certain concepts related to certain aspects of the functioning of a competent organization. A detailed study of the essence, role and importance of competence as a source of competitive advantages of an enterprise with a view to the long-term functioning of an enterprise has made it possible to formulate a sequence of formation of key competences. The proposed sequence of formation of the key competences of an enterprise helps to systematically and effctively understand the process of their formation, which allows an enterprise to create unique advantages and strengthen its position in the market. Formation, implementation and development of the enterprise’s key competencies have a signifiant impact on its competitiveness in the long run by creating unique competitive advantages over competitors.
The formation process of key competencies of an enterprise
Keywords: ключові компетенції підприємства; компетентістний підхід; конкурентні переваги; конкурентоспроможність; компетентна організація; розвиток підприємства; key competencies of the enterprise; competency-based approach; competitive advantages; competitiveness; competent organization; enterprise development