Моделювання в нафтогазовій промисловості - Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, П.; Фик, Михайло Ілліч; Козирець, С. (НТУ "ХПІ", 2018)
Виконано огляд та аналіз основних об'єктів моделювання в нафтогазовій промисловості – родовищ, процесу буріння свердловин, технологічних процесів та пристроїв нафтових і газових промислів, транспорту флюїдів та пульп. Визначено характерні особливості об'єктів моделювання, способи моделювання, програмне забезпечення, наведені приклади моделювання окремих об'єктів. Визначені перспективні напрямки розвитку математичного моделювання об'єктів в нафтогазовій промисловості. Системно проаналізовано основні об'єкти моделювання в нафтогазовій промисловості та методи і програмні продукти використовувані для моделювання.

The review and analysis of the main modeling objects in the oil and gas industry – deposits, the process of drilling wells, technological processes and devices of oil and gas fields, transport of fluids and pulps. Specific features of modeling objects, modeling methods, software, specific modeling examples of individual objects are given. Prospective directions of development of mathematical modeling of key objects in the oil and gas industry are determined. Systematically analyzed the main modeling objects in the oil and gas industry, modern methods and software products used for modeling.
Modeling in the oil and gas industry
Keywords: математичне моделювання; планування експериментів; геологічне моделювання; ротатабельні плани; симплекс-центроїдні плани; mathematical modeling; experiment planning; geological modeling; rotatable plans; simplex-centroid plans