Конструктивно-технологические предложения усовершенствования однофазного трансформатора с шихтованным магнитопроводом - Ставинский, Андрей Андреевич; Цыганов, Александр Николаевич (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Розглянута можливість удосконалення однофазних трансформаторів на основі просторової радіальної електромагнітної системи з тристрижневим магнітопроводом. Стрижневі та яремно-кутові ділянки такого магнітопроводу можуть бути виготовленні з паралелограмних пластин анізотропної і ізотропної сталі та з’єднані інтегральним зварюванням заготівок, що розділяються на шевронні елементи. На основі методу інваріантних цільових функцій з безрозмірними оптимізаційними складовими й універсальними відносними керованими змінними розроблено математичні моделі маси, вартості і втрат активної потужності планарних і радіальної систем зі стрижневим, броньовим та тристрижневим шихтованими магнітопроводами з прямокутними перерізами. Отримані безрозмірні числові значення показників технічного рівня вказаних варіантів, що характеризують переваги радіальної тристрижневої електромагнітної системи.

The purpose of the work is to analyze the features and substantiate the advantages of the spatial radial electromagnetic system of a single-phase transformer with rectangular sections of the rods of a charged magnetic circuit.
Design and technological proposals for improving a single-phase transformer with laminated magnetic core
Keywords: варианты электромагнитной системы; целевые функции; комбинация электротехнических сталей; масса; electromagnetic system options; target functions; a combination of electrical steels; mass