Гречко, Олександр МихайловичЗахаров, Ілля Дмитрович2025-01-102024Гречко О. М. Експериментальне дослідження енергоефективності кухонних електропобутових приладів для кип'ятіння води / О. М. Гречко. І. Д. Захаров // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Проблеми удосконалювання електричних машин і апаратів. Теорія і практика = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : Problems of electrical machines and apparatus perfection. Theory and practice : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2024. – № 2 (12). – С. 8-10.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/85136Стале зростання кількості потужної електротехніки та пристроїв у домогосподарствах призводить до збільшення споживання електричної енергії. суттєво впливає на економічні витрати споживачів та погіршення екологічної ситуації у навколишньому середовищі. Вартість тарифу електричної енергії для населення має тенденцію щодо неухильного зростання, що робить питання енергоефективності особливо актуальним для споживачів. Використання у побуті енергоефективних технологій дозволяє зменшити витрати на електроенергію та підвищити економічну ефективність домогосподарств. Енергоефективність електропобутових приладів є актуальною проблемою для забезпечення стабільного енергопостачання в умовах зростаючого споживання електрики. Аналітичне дослідження особливостей роботи кухонних електропобутових приладів для кип'ятіння води та експериментальне дослідження їх енергоефективності. За допомогою експериментальних досліджень проаналізована енергоефективність найбільш розповсюджених кухонних електропобутових приладів для кип'ятіння води. З точки зору енергоефективності серед досліджуваних електроприладів найкращим виявився проточний термопот, потім електричний чайник і традиційний термопот.Steady growth in the number of powerful electrical appliances and devices in households leads to an increase in electricity consumption. It significantly affects the economic costs of consumers and the deterioration of the ecological situation in the environment. The cost of electricity tariffs for the population tends to be relatively steadily increasing, which makes the issue of energy efficiency particularly relevant for consumers. The use of energy-efficient technologies in everyday life allows reducing electricity costs and increasing the economic efficiency of households. Energy efficiency of household electrical appliances is a pressing issue for ensuring a stable energy supply in the context of growing electricity consumption. An analytical study of the operating features of kitchen electrical appliances for boiling water and an experimental study of their energy efficiency. The energy efficiency of the most common kitchen electrical appliances for boiling water was analyzed through experimental studies. In terms of energy efficiency, the flow-through thermopot turned out to be the best among the studied electrical appliances, followed by an electric kettle and a traditional thermopot.ukенергоефективністьелектропобутова технікаспоживання електричної енергіїрозумний будинокекспериментальні дослідженнякип'ятіння водиенергоефективні технологіїenergy efficiencyelectrical applianceselectricity consumptionsmart homeexperimental researchЕкспериментальне дослідження енергоефективності кухонних електропобутових приладів для кип'ятіння водиExperimental study of energy efficiency of kitchen electrical appliances for boiling waterArticlehttps://doi.org/10.20998/2079-3944.2024.2.02https://orcid.org/0000-0001-7872-8585