Бюджетування як інструмент системи фінансового планування промислових підприємств - Федоренко, Ірина Анатоліївна; Зась, Д. С. (ФОП Лібуркіна Л. М., 2018)
Стаття присвячена узагальненню концептуальних аспектів бюджетування на промисловому підприємстві. Систематизовано існуючі підходи дослідників до сутності поняття «бюджетування». Визначено суб’єкт, об’єкт, мету, завдання, принципи та функції процесу бюджетування. У результаті дослідження була детально структурована система бюджетування та етапи бюджетного планування на промисловому підприємстві. З’ясовано роль та можливості бюджетування для ефективного управління фінансово-господарською діяльністю промислових підприємств. Також описані негативні риси бюджетування, які можуть вплинути на ефективність його впровадження у практику промислових підприємств. Визначено напрями щодо вдосконалення системи бюджетування на промислових підприємствах.

The article is concerned with generalization of conceptual aspects of budgeting at industrial enterprise. The existing approaches of researchers to the essence of the concept of «budgeting» have been systematized. The subject, object, purpose, tasks, principles, and functions of the budgeting process have been defined. As a result of the research, the budgeting system and the stages of budgetary planning at the industrial enterprise have been struc-tured in detail. The role and possibilities of budgeting for effective management of financial and economic activity of industrial enterprises have been clarified. Also the negative features of budgeting are described, which can affect the efficiency of its implementation in the practice of industrial enterprises. Directions for improvement of budgeting system at industrial enterprises have been defined.
The budgeting as an instrument of the financial planning system of industrial enterprises
Keywords: процеси; управління підприємством; розвиток промислового підприємства; process; enterprise management; development of industrial enterprise